АГРОРЕГІОНИ

У селі на Кіровоградщині від укусів бджіл загинули дві корови й собака

25.05.2024 16:23
111

У селі Васине Суботцівської громади Кропивницького району Кіровоградської області від укусів бджіл померли дві корови й собака. На кожній з корів нарахували понад тисячу бджолиних жал, розповіла Суспільному їхня власниця Віра Картузова, пише agronews.ua.

За її словами, за 15 років в селі після нападу бджіл загинули вісім корів, двох після бджолиних укусів вдалося врятувати. Нападають та кусають бджоли й місцевих жителів. Власник пасіки вважає, що його провини у нападах бджіл на людей та тварин немає. Власники загиблих тварин звернулися зі скаргами в сільраду, Держпродспоживслужбу та поліцію.

Віра Картузова показала фото й відео покусаних корів. Тіла тварин всіяні бджолиними жалами. Врятувати їх, зі слів жінки, не змогли.

“Бджоли були шалені. Вони були озвірілі. Вони кусали мене, ми вели тих корів – в мене було все обличчя покусане, голова, все. Понад 50 бджіл мене вкусили. Але я одразу випила, а потім вколола супрастин. Ми не живемо без супрастину тут”.

Померли, сказала, дві тільні корови. Одна мала телитись через півтора місяця, інша – через місяць і десять днів.

“Напали бджоли. Їх загризли. Телиця не могла йти навіть. Ветеринар сказав – ураження 60% тіла. Все було у жалах. Ми старались – кололи, капали але вона загинула – о пів на дванадцяту ночі. А друга – до третьої години дня на наступний день, 7 травня”.

Зі слів Віри Картузової, це не перші тварини у селі, які померли після нападу бджіл.

“14 років тому в мене теж з’їли корову. Загризли. Дві корови в іншому кінці села пропали у людей. Жінка дуже постраждала – в лікарню її возили, бо дуже обкусана. Потім на тому краю ще одна корова загинула. Ще дві в людей були покусані, але їх врятували. Собаку просто з’їли – обліпили, з’їли, закусали”.

У дворі, сусідньому з пасікою, город не садять й господарство не тримають понад 12 років, розповіла жителька Васиного Ліна Андріяшевська. Показала, що у дворі нині залишився один собака.

“Загризли бджоли собаку. А взагалі загризали в нас і корову, і маленьку теличку. Птицю тримати неможливо, бо якщо вкусить або проковтне бджолу, то це вже все. Я не знаю, що це за бджоли – якщо одна напала, поки не вкусить або поки її не вб’єш, вона не відчепиться”.

На момент знімання репортажу рій бджіл літав над будинком, де тримають пасіку. Її власники на скарги людей не реагують, сказав житель села Андрій Колісніченко.

“Вони плювати хотіли на це все. А місцевий голова Кондратенко каже, щоб ми вирішували це по-хорошому якось. А як по-хорошому? Ось ми стоїмо на дорозі, це державна територія. І як тут стояти?” (відмахується від бджіл – ред.)

Власник пасіки Микола Плужник показати її відмовився. “Ні. Без санкції хто це у двір пускає чи квартиру?”

З його слів, нині тримає пів сотні бджолиних сімей. Пояснив, чому вони агресивні. “Нас змусили встановити паркани. Бджола, якщо вітер, йде низом, а потім перед парканом злиться, тому що їй треба підійматись. Так само на перельоті – я ж їх, як корів, не прив’яжу”.

Бджільництвом, сказав, займається 45 років.

“Такої ситуації з бджолами ще не було. Корову прив’язали на шляху між пасікою та ріпаком, який саме цвів, на шляху до лісу. А бджола йде – всі бджоли вибирають собі коридор і йдуть. Тому так і сталось. Я цього не хотів. Я ж не сміюся над тим горем. Я розумію все. Я казав власниці, що пастух має бути біля корови. Як Шевченко пас ягнят. Вона б вчасно її (корову – ред.) відпустила і та б побігла б. Перевезти пасіку, яка вона (Віра Картузова – ред.) каже – це ж не корову перевести, це серйозна справа”.

Після смерті тварин, за словами Віри Картузової, в село приїхала комісія – представники Держпродспоживслужби, сільради, поліцейські та ветлікар. Показала акт з причиною смерті корів, який видала комісія.

“Велика рогата худоба загинула від інтоксикації укусів величезної кількості бджіл”.

Комісія, оглянувши обійстя пасічника, виявила порушення вимог облаштування пасіки, сказала речниця Держпродспоживслужби в регіоні Наталія Шевченко.

“Встановили, що огорожа не відповідає вимогам до облаштування цієї перешкоди, про які йдеться в інструкції щодо запобігання захворюванням бджіл. Має бути суцільний паркан, висота якого – не менше 2,5 метрів. За недотримання вимог облаштування паркану передбачені 340 гривень штрафу”.

Зі слів речниці, іншої відповідальності для власника пасіки законодавство не визначає. “Жодним чином не обмежена максимальна кількість бджолосімей, яких можуть утримувати. Розміщувати пасіку можна на приватній ділянці або орендованій”.

Пасіка – у приватній власності, впливу на пасічників місцева влада не має, сказав староста Олексій Кондратенко.

“Розмовляв, вони пасіку не прибиратимуть, нічого не будуть робити. У них є заповіт, то їхня власність, і впливати сільська рада чи старостинський округ не можуть. Ми не можемо їх виселити, немає таких законів”.

Законодавство – на боці бджолярів, сказав голова Суботцівської громади Андрій Борідченко. “Бджолярі захищені більше ніж люди від їхніх бджіл. Якщо брати людяність й нормальне ставлення до своїх сусідів, то пасічники мали б цю пасіку вивозити, як це роблять інші бджолярі”.

Збитки для родини від смерті корів – 60 тисяч гривень, сказала Віра Картузова.

“Первістка – корова, яка 300 кілограмів важить – 25 тисяч. Мені доведеться її купувати. Люди мені гроші позичають, усі пропонують, а бджолярі – нічого”.

Допомогти не має змоги, сказав власник пасіки.

“Я що, мільйонер? Он два роки тому ціна меду була 60, потім 50, а зараз 45. Яку провину на себе брати? Ви хочете, щоб ми їй корову купили? Я, припустимо, з ними солідарний, але в мене в самого дірок повно. Що я можу допомогти? Якщо я не буду працювати, то як за чотири тисячі пенсії проживу? Через це й працюємо. І ми в Олександрії живемо – за 40 кілометрів їздити. Не стане бджіл – згине людство”.

Власники загиблих корів та собаки звернулись у поліцію. Поліцейські здійснюють перевірку, сказала речниця поліції області Віталіна Бевзенко.

“За результатами перевірки ухвалять рішення в рамках чинного законодавства”.

Зі слів Віри Картузової, собака померла від укусів бджіл на очах в поліцейських.

“Прийшов бджоляр, ми викликали патрульну поліцію. Вони стоять, а собаку загризають бджоли – піна з рота. А він (бджоляр – ред.) каже, що ця собака здохла ще два дні назад, по ній мухи повзають. Поліція каже, що це ж бджоли, ви ж бачите. А він каже, що ми маємо довести, що це саме з його вулика. Розвернувся, посміявся в очі – всі були шоковані”.

За словами керівника районної лікарні ветеринарної медицини Віталія Тєльного, очевидно, що причина смерті корів та собаки – в укусах бджіл з єдиної в селі пасіки. Вважає, що відповідає за бджіл їхній власник.

“Правила утримання бджіл: на одну бджолосім’ю треба 35 метрів квадратних. Це територія сім на п’ять. А якщо їх там на п’яти сотках стоїть 100 вуликів – очевидно, що комахи страждали, умови утримання не відповідають їхньому природному середовищу, тому вони, щоб вижити, травмують інших. Та винною в цьому є тільки людина, яка їх утримує”.

Власникам померлих тварин юрист Роман Попов радить збирати докази й звертатись до суду.

“Крім того, що є закон “Про бджільництво”, який захищає бджолярів, бджіл та розвиток цього господарства, є й низка інших нормативно-правових актів, які захищають, в тому числі права тварин та власників цих тварин. Є закон “Про захист тварин від жорстокого поводження”. І там, у статті 12, чітко вказано, що в разі, якщо одна тварина завдала збитків іншій людині або його майну або здоров’ю, то абсолютно перспективно звертатися до суду й відшкодовувати ці збитки в порядку цивільного судочинства”.

Чи звертатись в суд, власниця померлих корів поки не вирішила.



Перегляди: 744
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: