АГРОРЕГІОНИ

На Івано-Франківщині очікують нашестя колорадських жуків

17.05.2024 11:21
8

На Івано-Франківщині городників попереджають про можливе нашестя колорадських жуків. Через теплу зиму у 2024 році загинули лише 7% їхньої популяції. Зважаючи на те, що більшість зі шкідників змогла перезимувати, за сприятливої для них погоди вони можуть активізуватися. Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Держпродспоживслужби в області Галина Данилюк, пише agronews.ua.

З її слів, колорадські жуки зимують у ґрунті на глибині 10-30, а іноді — й до 50 сантиметрів. Навесні вони пробуджуються — термін залежить від температури ґрунту та кількості опадів. Жуки активно вилізають після випадання дощів у теплу сонячну погоду за температури понад 15°.

Нашестя колорадського жука — серйозна проблема для кожного городника, адже позбутися шкідника досить складно. Передусім він пошкоджує пасльонові культури: картоплю, томати, баклажани та перець, каже Галина Данилюк.

“Масовий вихід шкідників, які перезимували, збігається з початком відкладання яєць першими жуками, що з’явилися на поверхні ґрунту. Цього року вони перезимували успішно, і зараз почався масовий вихід жуків. Вони певний час тримаються на поверхні ґрунту, а потім за 2-3 доби починають поїдати молоде листя картоплі”, — говорить Галина Данилюк.

Фахівчиня додає: жуки активно розмножуються. Одна самка відкладає яйця на нижньому боці листка купками по 16-28, а інколи й по 30 яєць.

Як боротися з колорадським жуком

За словами начальниці відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Держпродспоживслужби в області Галини Данилюк, у боротьбі з колорадським жуком народні методи не завжди ефективні. Вони мають слабку й нетривалу дію.

Народні засоби боротьби з комахами краще застосовувати для профілактики. Зокрема, для відлякування шкідника можна використовувати настої цитрусових кірок, листя тополі, попелу, гіркого перцю. Допомагають у цьому також посаджені поблизу ароматні рослини: чорнобривці, пижмо, лаванда, базилік, петрушка. А ще — на ранніх термінах поширення жуків та личинок можна збирати віничком у відро та знищувати.

Галина Данилюк каже: ефективнішими у боротьбі з колорадськими жуками є хімічні інсектициди.

“Жук дуже стійкий і до препаратів, тому потрібно комбінувати їх так: раз — один, раз — другий. Або брати контактно-системний засіб, а потім — системний, бо шкідники швидко звикають до інсектицидів. Також потрібно правильно вибирати період, коли обробляти рослини. Краще це робити до 10:00 або з 18:00 до 22:00. Жуки в цей час — активні, їхні личинки харчуються”, — розповідає Галина Данилюк.

За її словами, біологічні препарати теж застосовують проти колорадського жука. Вони розроблені на основі грибків і бактерій, які вбивають шкідників. Перевагою таких препаратів є те, що колорадські жуки не звикають до них. Окрім того, вони є безпечними для навколишнього середовища і продукція, яку обробляють, також буде екологічно чистою.



Перегляди: 30
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: