НОВИНИ

У Франції продають картоплю за 50 тис євро за кг

15.04.2024 18:18
1

Не секрет що українські фермери в сезоні 2023/24 нарешті змогли непогано заробити на картоплі, продаючи її в середньому по 45-55 центів США за кг. А ось у Франції ціни на деякі види картоплі здаються неймовірними, проте попит на них не просто є – він перевищує пропозицію! Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Йдеться, звичайно ж, про знамениту картоплю Le Bonnotte, яку вирощують на дуже обмеженій площі піщаного ґрунту на острові Noirmoutier у Франції, удобрюючи морською капустою та іншими водоростями.

Ці вишукані бульбоплоди славляться ніжним смаком, кремовою текстурою і тонкою, дуже ніжною шкіркою. Морський клімат острова, піщаний ґрунт та умови вирощування, багаті на морські водорості, сприяють неповторному смаку та текстурі цієї картоплі.

Зазвичай їх садять наприкінці зими або ранньою весною і прибирають наприкінці весни або початку літа. Картопля Le Bonnotte доступна споживачам протягом дуже короткого періоду часу року, зазвичай з кінця квітня до початку червня. Настільки дорогу картоплю важливо вживати одразу після збирання, щоб насолодитися повною мірою смаку, тому її не зберігають.

Картопля Ле Боннот має розмір від маленького до середнього, часто нагадує молоду картоплю. Неправильна форма бульб цієї картоплі та нерівний зовнішній вигляд додають їм чарівності. Шкірочка картоплі Ле Боннот блідо-жовта або бежева, м’якоть кремово-біла.

Ця картопля має воскову текстуру, що робить її ідеальною для варіння, приготування на пару або запікання. Картопля Le Bonnotte цінується за свій горіховий, землистий смак із тонкими відтінками морських водоростей. Деякі описують цей смак як “смак моря”.

Традиційно картоплю Ле Боннот збирають вручну. Фермери акуратно викопують бульби, використовуючи спеціальний інструмент під назвою “bêche à pommes de terre”. Збір врожаю – це свято, і місцеві жителі відзначають його музикою, танцями й застіллям. Чому б і не повеселитися, враховуючи, скільки грошей вони зароблять від продажу цієї картоплі?!!!

Через трудомісткість вирощування та обмежену доступність картопля Le Bonnotte вважається розкішним інгредієнтом. Їхнє обмежене виробництво та унікальний смак сприяють їхній високій ціні, що робить їх делікатесом, що має попит у справжніх гурманів. Якщо, звичайно, ці гурмани по-справжньому багаті, адже купити картоплю за ціною 40-50 тис. євро за кг зможе далеко не кожен.

Картоплею Le Bonnotte найкраще насолоджуватися, дозволяючи сяяти її природному смаку. Якщо ви зможете собі дозволити купити цю картоплю, то готуйте її на пару до готовності, потім додайте олії, морської солі та свіжої зелені. Подавайте картоплю Le Bonnotte разом зі смаженою рибою, морепродуктами або м’ясом. Деякі кухарі використовують її у вишуканих стравах, таких як картопляні салати, запіканки або супи.

Цікаво, чи можна в Україні знайти особливі на смак місцеві сорти картоплі, які по-справжньому розкривають свій смак у певних природно-кліматичних умовах? Якщо так, то чому б не створити подібну прибуткову нішу?



Перегляди: 54
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: