НОВИНИ

Тривалий захист культур від комплексу хвороб

02.05.2023 09:02
Good,Sprouts,Of,Winter,Wheat,Crops,On,The,Autumn,Farm

Затяжні зливові дощі першої половини квітня не лише забезпечили накопичення вологи у ґрунті, яка так необхідна культурам, – одночасно вони створили сприятливі передумови для розвитку та поширення комплексу небезпечних хвороб ріпака та зернових. Щоб хвороби не завадили повноцінному розвитку посівів і не стали причиною недобору майбутнього врожаю, фахівці компанії Ukravit  рекомендують гідну увагу приділити їх фунгіцидному захисту, пише  agronews.ua.

«Стратегія фунгіцидного захисту сільськогосподарських  культур – багатоступенева й така, що ґрунтується на постійному моніторингу та своєчасному реагуванні на погодні та інші виклики, – коментує керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Вона розпочинається із протруювання посівного матеріалу і надалі коригується за рахунок профілактичних обробок і обприскувань за перших ознак прояву хвороб. Сьогодні, коли гідротермічні умови надзвичайно сприятливі для розвитку та поширення небезпечних хвороб, а дія фунгіцидних протруйників уже давно завершилася, доцільно подбати про подальший захист. Тож навіть якщо візуально посіви мають здоровий вигляд, необхідно провести превентивний захід – застосувати фунгіциди широкого спектра дії, щоб убезпечити культури від інфікування й уникнути непродуктивних втрат майбутньої врожайності».

Для захисту ріпака, зернових колосових та інших культур від комплексу поширених хвороб Олександр рекомендує застосувати високоефективний фунгіцид із трансламінарними властивостями Сінан (піраклостробін, 130 г/л + дифеноконазол, 130 г/л). За рахунок поєднання діючих речовин він володіє профілактичними, лікувальними та антиспроруляційними властивостями.

Піраклостробін – локально-системний фунгіцид, що діє шляхом інгібування транспорту електронів в дихальному ланцюжку мітохондрій і блокує здатність патогена дихати і продукувати енергію. Ця діюча речовина не переміщується ксилемно та флоемно та володіє захисними й лікувальними властивостями, тож максимальна ефективність досягається за профілактичних обробок. А дифенконазол – системний фунгіцид із захисними та лікувальними властивостями, що порушує процес диметилювання при синтезі ергостеролу, необхідного для будівництва клітин стінок грибів. Він поглинається листям культур, переміщується всередині рослин і забезпечує тривалий захисний ефект.

В посівах ріпака фунгіцид застосовується для контролю альтернаріозу, фомозу, склеротиніозу, циліндроспоріозу, борошнистої роси, сірої гнилі, додатково – пероноспорозу. На зернових – ефективно контролюватиме септоріоз, піренофороз, борошнисту росу, іржу та плямистості ячменю. На сої фунгіцид застосовується проти аскохітозу, антракнозу, септоріозу, церкоспорозу, альтернаріозу, борошнистої роси, пероноспорозу (додаткова дія). При застосуванні на соняшнику препарат вирішуватиме проблему з фомозом, фомопсидозом, альтернаріозом, септоріозом, іржею, склеротиніозом, сірою гниллю, борошнистою росою тощо. Крім того, його можна застосовувати проти поширених хвороб кукурудзи, гороху, овочевих.

Проведена своєчасно, обробка Сінаном убезпечить посіви від інфікування комплексом небезпечних хвороб, нівелює шкодочинну дію патогенів, якщо рослини вже уражені, і забезпечить тривалий період захисної дії.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: