НОВИНИ

Вирішуємо «дводольну проблему» у посівах соняшника

28.04.2023 09:05
подсолнечник

Контроль дводольних бур’янів у посівах класичного соняшника – серйозний виклик для аграрія: адже, з одного боку, дводольні види є потужними конкурентами за ресурси з культурою, а з іншого – ринок пропонує досить обмежений спектр гербіцидів цього спрямування. Який продукт обрати в умовах агросезону – 2023 та на які моменти звернути увагу – порадять фахівці компанії Ukravit.

«Соняшник – культура, яка в основному висівається з широким міжряддям, що створює сприятливе середовище для проростання дводольних та інших видів бур’янів і формування ними значної вегетативної маси, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Між тим, самі культурні рослини від проростання і до фази утворення «зірочки» розвиваються досить повільно, тож не здатні повноцінно конкурувати з сегетальною рослинністю за світло, простір, вологу та елементи мінерального живлення. А тому в окремих випадках потребують надійного післясходового гербіцидного захисту. Інакше недобори майбутньої врожайності через забур’яненість можуть сягнути від 30% і навіть до 70%. А це – суттєві втрати для аграрія».

При виборі післясходового гербіциду для класичного соняшника Олександр рекомендує взяти до уваги декілька важливих нюансів. По-перше, обирати рішення з огляду на тип забур’яненості посівів. По-друге – віддавати перевагу максимально толерантним до культури препаратам і враховувати їх можливу післядію в сівозміні. Так, для післясходового знищення однорічних дводольних і деяких злакових видів бур’янів фахівець радить застосувати новітній гербіцид Кайліс (аклоніфен, 600 г/л). Його діюча речовина поглинається колеоптилем, гіпокотилем та сім’ядолями бур’янів, переміщується до меристемних тканин і призводить до накопичення в рослині фітону, який інгібує синтез хлорофілу та інших фотосинтетично активних пігментів. Це призводить до знебарвлення, а згодом – до загибелі бур’янів впродовж 2-3 тижнів.

Кайліс – це перевірене рішення для знищення широкого спектра однорічних дводольних бур’янів, у тому числі видів, стійких до триазинів, – лободи, щириці, ромашки, гірчаків, підмаренника чіпкого та інших. Препарат можна застосовувати як до-, так і післясходово. За післясходової обробки важливо враховувати фазу росту соняшника – вона має становити 1-2 пари листків (ВВСН 12-14) культури.

Велике значення для ефективної дії гербіциду має й фаза розвитку дводольних бур’янів – найчутливішою є сім’ядолі-4 листочки; крім того, сегетальна рослинність на момент обробки не має перебувати у стресовому стані. За умови врахування цих факторів препарат позбавить ваші посіви дводольних «конкурентів» і забезпечить їм тривалу захисну дію. А отже, культури отримають все необхідне для повноцінного росту та розвитку і розкриття генетичного потенціалу врожайності.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: