НОВИНИ

Торговельні судна не йдуть в українські порти: причини

01.08.2023 17:13
porty585

Українські морські порти зараз не приймають торговельні судна, оскільки рф проголосила північно-західну частину моря закритою для навігації. Про це у телеефірі розповіла керівник Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, пише «УНІАН», пише agronews.ua.

«У Чорному морі навігація кораблів і суден до портів, підконтрольних Україні, наразі відсутня повністю. Тому що нема можливості у портів приймати судна, нема навігації в територіальному морі України, оскільки ще з березня 2022 року росія проголосила північно-західну частину Чорного моря закритою для навігації», — акцентувала Гуменюк. 

Вона нагадала, що тоді було проголошено, щоб всі судна негайно зайшли в порти і не перебували в територіальному морі України, оскільки це територія «контртерористичної операції». 

«Це повідомлення мореплавцям росіяни переправили через центр повідомлень, який знаходиться в Іспанії, і воно прийнято всіма капітанами суден до уваги відповідно до норм міжнародного морського права», — зазначила Гуменюк. 

Вона пояснила, що далі функціонування навігації було погоджено виключно в межах зернової ініціативи. «У межах конкретного транспортного коридору, який називався «зерновим». І забезпечувалась безпекова компонента Силами оборони України, а інші компоненти забезпечувались гарантією ООН і Туреччини», — підкреслила Гуменюк.

Вона зауважила, що в Чорному морі зараз активна навігація спостерігається тільки навколо узбережжя Кримського півострова, тобто тимчасово окупованого територіального моря України.

«Там відбувається навігація і риболовецьких суден, і торгових суден, які  всупереч тому, що Україною проголошені ці порти закритими, оскільки знаходяться під окупацією, все ж таки продовжують там курсувати і проводити вантажні операції, переміщувати вантажі. Це виключно зараз відбувається в інтересах країни-агресора, тому очевидно, що тим суднам вони (росіяни. — Ред.) не погрожують. Але якщо кожного разу так буде, як з цим судном, запис (перехоплений українськими прикордонниками. — Ред) якого ми всі почули, це означає, що будь-яке судно, яке вони запідозрили в намірі прямувати в Україну, буде отримувати ось таке інформування-попередження погроз», — акцентувала Гуменюк.  



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: