НОВИНИ

Тепер сільгоспземлі України моніторять з космосу

12.01.2019 17:02

Всесвітній банк завершив першу частину пілотного проекту супутникового моніторингу сільськогосподарських земель у Львівській, Київській та Миколаївській областях. Про це повідомила прес-служба американської компанії EOS, яка реалізувала цей проект, передає Інтерфакс-Україна.

Згідно з повідомленням, компанія на основі даних космічного моніторингу провела аналіз рослинного покриву земної поверхні. Це дозволило створити карти посівів сільгоспкультур, визначити точні межі полів, а також виділити всі основні типи покриттів на території трьох областей за період з 2016 по 2018 рік.

“Проект був запущений в травні 2018 року в рамках п’ятирічної програми СБ щодо підвищення прозорості та ефективності управління земельними активами в Україні – Land Transparency. До кінця грудня ми представили звіт по першій частині проекту. Продовження проекту буде, проте в якому форматі поки що невідомо”, – розповіла координатор проектів EOS Наталія Боротканич.

За даними компанії, космічний моніторинг дозволяє точно оцінити площу посівів, відстежувати стан рослин на всіх фазах росту, прогнозувати урожай на ранніх стадіях і контролювати агроопераціі.

“Коли ми почнемо моніторити ринок землі з космосу, буде важче підробити дані. В результаті моніторингу ми побачили, що не скрізь здійснюється сівозмін, ми побачили помилки в кадастрі. Зараз ми не знаємо, скільки і яких культур насправді зростає в Україні. Ми отримуємо дані статистики від фермерів, але дуже часто вони подають дані неправильно. А космічні технології дозволять нам все це контролювати”, – пояснила Боротканич.

За її словами, СБ реалізує проект Land Transparency за фінансової підтримки ЄС, замовником проекту є український уряд. У проекті беруть участь представники держорганів, зокрема, Госгеокадастра.

На думку EOS, супутниковий моніторинг має сприяти розвитку ринку агрострахування, потенціал якого в Україні оцінюється в 50 млн доларів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: