НОВИНИ

Стало відомо, за скільки продали права оренди акваторії Сухого лиману

21.03.2024 13:18
8

19 березня 2024 року в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі відбувся перший онлайн-аукціон щодо права на укладення договору користування на умовах оренди акваторією (водним простором) Сухого лиману, оголошений Держрибагентством. Про це повідомляє прес-служба агентства, пише agronews.ua.

Акваторія лиману здається в оренду для морської аквакультури на 7 років. Ділянка у водах Сухого лиману площею понад 3 га знаходиться в Одеській області, має вільний водообмін з морем та достатню солоність для вирощування креветок та деяких інших водних біоресурсів. Зазначені межі водойми будуть використовуватись для розміщення технологічних пристроїв – плавучих садків, колекторів для креветок тощо.

Серед перспективних об’єктів марикультури науковцями рекомендовано, зокрема, вирощування азійських річкових креветок. У природі ці субтропічні ракоподібні розмножуються в умовах солоності, що відповідає такій у Сухому лимані. Ці об’єкти морської аквакультури відрізняються високими темпами росту, і при посадці молоді до садків весною, восени (орієнтовано в жовтні-листопаді) досягають товарного розміру.

Аукціон проходив на підвищення ціни. На торгах змагалося 2 учасники, за результатами аукціону фінальна вартість оренди склала майже 9 тис. грн, при стартовій ціні понад 7 тис. грн.

Переможець аукціону має 30 календарних днів після підписання протоколу, аби укласти договір. Після чого він зобов’язаний у п’ятиденний термін сплатити вартість оренди водної ділянки, визначену за результатами онлайн-аукціону.

Рішення щодо надання на умовах оренди частини акваторії Сухого лиману для цілей морської аквакультури через онлайн-аукціони ухвалено Кабінетом Міністрів України 26 січня 2024 року.

Нагадаємо, у системі Прозорро.Продажі з лютого 2023 року також проходять онлайн-аукціони з продажу права на промисловий вилов риби. За результатами електронних торгів з промислу станом на березень 2024 року до місцевих бюджетів вже надійшло понад 105 млн грн, з них майже 10 млн грн – за 2 місяці цього року. Загальна ж сума коштів, по яким цьогоріч укладено відповідні договори, становить понад 47 млн грн.

Запуск онлайн-аукціонів на цьому ринку дав можливість бізнесу на рівних умовах змагатися за права на вилов та мінімізували корупційні ризики при розподілі обсягів водних біоресурсів між користувачами.



Перегляди: 342
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: