ВАЖЛИВО

Стало відомо, яку погоду чекати українцям після затяжної весни

24.05.2021 08:07
102512768

Чому так холодно, коли потепліє, яким буде літо — цієї весни подібні питання були топовими для багатьох громадян. Якими будуть наступні сезони в Україні та як глобальне потепління впливає на наш клімат, «Дню» розповіла кандидат географічних наук, завідувачка відділом прикладної метеорології та кліматології Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, пише agronews.ua.

Метеорологи кажуть, що хоча нинішня весна холодніша за попередні весни, все ж температура — майже у межах норми. Натомість Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш заявив, що 2020 рік на планеті став найтеплішим за останні три мільйони років. Виклики, пов’язані з глобальним потеплінням, залишаються й поглиблюються.

“Ця весна ще відносно холодна, тому що останні 10, а особливо останні п’ять років у нас було надзвичайно тепло. Була надзвичайно висока температура, зокрема й навесні. Торік у березні у нас вже цвіли дерева, і зими не було. Також ми мали найтеплішу і найдовшу осінь за весь період спостережень. Літо в Україні закінчилось у середині жовтня”, – розповідає Віра Балабух.

За її словами, коли на цьому фоні є такі температури, як зараз, то здається, що це дуже холодно.

Насправді за квітень на значній території України у нас спостерігалася нормальна температура — та кліматична норма, яка характерна для України. Лише в деяких регіонах було прохолодніше. Тому говорити, що це — аномально холодно — немає підстав.

“Можна говорити, що погода була не стільки холодною, скільки нестійкою: ми бачили чергування хвиль холоду й тепла. В окремих регіонах земної кулі ми спостерігали, що було надзвичайно холодно — в Америці, наприклад, у Європі, в тому числі — Україні, у нас були сильні короткочасні затоки холоду”, – продовжує метеорологиня.

У 2021 році на погоду вплинули два суттєвих процеси: це стратосферне потепління, яке розпочалося ще у січні. Це досить цікавий процес, який відбувається в атмосфері та призводить до того, що холодні повітряні арктичні маси мають можливість опуститися у помірні широти. Завдяки цьому ми бачимо часте вторгнення арктичних повітряних мас — у порівнянні із попереднім періодом, коли все-таки у нас переважали області високого тиску із субтропічних широт. Цієї весни теплих субтропічних антициклонів у нас було мало, переважали холодні повітряні маси. Тобто перша причина — стратосферне потепління, яке вплинуло на циркуляцію атмосфери у Північній півкулі, Європі й Україні також.

Друге явище — це Ла-Нінья (феномен, який виявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану, протилежність для нього — феномен Ель-Ніньйо —  Ред.), холодна фаза у Тихому океані. Зараз ця фаза перейшла у більш нейтральну, тому ці процеси стануть більш стабільними. Ця холодна фаза сприяла збільшенню меридіональності атмосферних процесів, як і стратосферне потепління. Траєкторія повітряних мас — це коли теплі повітряні маси вздовж меридіану рухались більше на північ, а арктичні мали можливість опускатися далі на південь.

Завдяки цьому — нестійка погода, коли іде чергування холодних і теплих повітряних мас. Бо, як правило, переважає зональний потік: через те, що атмосфера обертається разом із земною кулею, повітряні маси повинні рухатися з заходу на схід. Ці два процеси привели до того, що рух став синусоподібним. Ця синусоїда має зараз значно менший період, тому ці чергування холоду і тепла відбуваються досить швидко.

На думку Балабух, процеси послабшають і не матимуть такого великого впливу. Ла-Нінья із від’ємної фази переходить у нейтральну, і це не буде впливати на атмосферні процеси. Процеси, які відбуваються в Арктиці, також стануть слабшими, але набувають сили субтропічні антициклони — тобто процеси, характерні для літнього періоду.

За прогнозами, які дають світові прогностичні центри, червень і літо можуть бути досить теплими. Поки маємо додатні аномалії у червні і літні місяці. Восени буде додатна фаза Ель-Ніньйо, і осінь може бути теплою і довгою.

“З середини 90-х років в Україні аномалії (відхилення від багаторічних норм) у нас — додатні, на початку 2000-х ми перейшли через 1,5 градуси, а за останні кілька років аномалії середньої за рік температури перевищили 2 градуси. У минулому році середня за рік температура була вищою за норму у нас на 2,8 градуса. Це дуже високі аномалії. Температура зростає постійно, особливо за останні п’ять років. Це найтепліші роки за весь період інструментальних спостережень”, – зауважила синопткиня.

Читайте також: причини зростання цін на овочі та фрукти в Україні.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: