ВАЖЛИВО

Стало відомо, яка середня ціна одного гектара землі в Україні

17.10.2021 10:09
d3ce5c46_4c4e_4728_a64c_a2f14b36271d_650x410

 Середня ціна одного гектара землі в Україні становить приблизно 33 тис. грн. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко на пресконференції «100 днів земельної реформи: сталий розвиток», пише  agronews.ua.

«Якщо брати загальну цифру всіх транзакцій земель сільськогосподарського призначення, середня вартість одного гектара, станом на 9 жовтня, становить 43 879 грн. Але якщо ми робимо середньозважену вартість одного гектара землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, тоді йдеться про 32 тис. 857 грн. А якщо говоримо про середньозважену вартість для ведення особистого селянського господарства, йдеться про 33 тис. грн», — сказав Лещенко.

Він зазначив, що розділення вартості землі було зроблено для кращого розуміння ціноутворення на землю сільськогосподарського призначення. Адже якщо взяти загальну масу транзакцій продажу землі сільгосппризначення, то середня ціна перевищує 40 тис. грн, але тут враховано вартість землі в Київській області (понад 240 тис. грн за гектар).

Вочевидь, ця земля не буде використана для сільгосппотреб. Тому за основу було взято 95 % трансакцій на ринку землі.

Втім, за словами міністра, сьогодні землі сільгосппризначення в Україні продаються значно дорожче НГО (нормативно-грошова оцінка).

«В Україні абсолютно цивілізована форма ринку землі, немає жодного поспіху. У нас сьогодні понад 28 тис. угод зареєстровано публічно. Загальна площа транзакцій сьогодні трохи більша 70 тис. га. У нас ринок землі має динаміку до зростання», — повідомив урядовець.

Він додав, що оскільки ринок землі зростає без особливих потрясінь, відтепер Мінагрополітики переходить від щоденної до щотижневої аналітики ринку.

Читайте також: оприлюднено результати голосування щодо визначення найкращого судді ВС у земельних відносинах



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: