НОВИНИ

Стало відомо, як зміниться курс гривні якщо зупинити зернову угоду

12.05.2023 15:08
money-grain

Зупинка «зернової угоди» може вплинути на готівковий курс долара в Україні, однак катастрофічних наслідків це не матиме. Таку думку висловили економічні експерти виданню OBOZREVATEL, пише agronews.ua.

Так, старший економіст CASE-Ukraine Володимир Дубровський зазначає, що припинення морського експорту зерна з України не сильно вплине на курс долара, оскільки він найбільше залежить від надання Україні міжнародної допомоги від країн-партнерів.

«Думаю, на курс не дуже вплине це, оскільки він залежить від балансу надходження іноземної валюти і витрачання на імпорт товарів, а більшу частину надходжень становлять гранти і кредити від наших партнерів. Це набагато більші надходження, аніж ті, які може отримати Україна завдяки «зерновій угоді». Я думаю, що суттєвих змін не буде», — сказав експерт.

Зі свого боку, економічний експерт, спеціаліст відділу продажів компанії Dragon Capital Сергій Фурса зауважив, що можлива зупинка домовленості теоретично може вплинути на готівковий ринок. Проте, на думку фахівця, угоду все ж продовжать.

За прогнозом Дубровського, у разі зупинки «зернової угоди» курс долара може підвищитися приблизно на 1 грн. Водночас у НБУ наразі є величезні резерви і можливості, щоб утримати його від небажаних коливань.

«Наразі, поки в нас є фінансування від партнерів, думаю, суттєвих змін не буде. Можемо утримувати курс на більш-менш стабільному рівні, принаймні, щоб він був керованим», — пояснює експерт.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: