ВАЖЛИВО

Як орендувати вантажні вагони Укрзалізниці на електронних аукціонах

22.12.2021 10:23
an_post_21_12 (1)

Після збору урожаю на ринку вантажних перевезень Укрзалізниці традиційно спостерігається ажіотаж. Агровиробники та агротрейдери бажають перевезти урожай для реалізації швидко та за доступною ціною. І найкраще для цього підходять вантажні вагони залізниці, пише agronews.ua.

З серпня 2021 року Укрзалізниця усі вантажні вагони для перевезень продає виключно на аукціонах Прозорро.Продажі. Як брати участь у таких торгах та які затрати потрібно врахувати при оренді вантажних вагонів – дізнавайтеся далі.

Що таке Прозорро.Продажі?

Прозорро.Продажі –  це система онлайн електронних торгів, яку створили у 2016 р. Нині вона має статус державного підприємства та підпорядковується Міністерству економіки України. Прозорро.Продажі гарантує безпеку торгів, технічну надійність і невтручання в аукціони.

У системі відбуваються торги за такими напрямками:

  • оренда вантажних вагонів Укрзалізниці;
  • мала приватизація;
  • оренда державного та комунального майна;
  • продаж та оренда земельних ділянок;
  • продаж активів банків-банкрутів;
  • спецдозволи на видобуток надр;
  • реалізація майна банкрутів;
  • реалізація майна банкрутів;
  • металобрухт;
  • авто.

Як відбуваються онлайн аукціони із оренди вагонів?

Агровиробники та агротрейдери повинні звернути увагу, що для участі в аукціонах з оренди вантажних вагонів вони повинні мати договір із АТ «Укрзалізниця». Адже у залізничників є список осіб, яким обмежено доступ до участі в електронних торгах. У них, зокрема, ті учасники, які виграли лот, але два чи більше разів відмовилися від виконання його умов. До наступних торгів їх уже не допускаються.

Тож для тих, хто із договором Укрзалізниці, покрокова інструкція для участі в аукціоні:

1. Знайти лот із необхідним маршрутним чи повагонним відправленням. Усі лоти можна переглянути тут. Зверніть увагу, що партії вагонів є різні, тобто для будь-якого бізнесу (великого чи малого). В одному лотові пропонують від 5 вагонів і до кількох десятків чи то й сотень. Аналогічно вказується і час подачі вагонів, що теж необхідно врахувати: через кілька днів після торгів, а іноді і тижнів. Тож будьте уважні та ретельно читайте умови лоту.

2.  Для участі в аукціоні необхідно зареєструватися на акредитованому електронному майданчику. Наприклад, на майданчику ТОВ «Українська універсальна біржа». Тут експедитори завжди матимуть якісну технічну підтримку та супровід менеджерів у підготовці до торгів.

3.  Через новостворений особистий кабінет на майданчику подати свою цінову пропозицію на обраний аукціон.

4.  Взяти участь в самому аукціоні. Так як на торгах перемагає учасник із найвищою ціновою пропозицією, потенційним орендарям дається три раунди, в кожному із яких вони можуть підняти свою ціну. 

5. Після торгів – внести плату за участь в аукціоні у розмірі 17 грн. А переможець – ще й винагороду оператору, яка становить 5% від ціни продажу за один вагон, перемножених на загальну кількість вагонів. Для прикладу, за оренду 5 вагонів орендарі сплачували близько 1680 грн, а за склад у 50 вагонів – 13500 грн.

6. Також переможець повинен не пізніше наступного робочого дня після аукціону підписати протокол торгів із електронним майданчиком.

Хто працював чи переглядав аукціони на Прозорро.Продажі, знають, що усі торги відбуваються чесно та відкрито. Тобто, переглядати інформацію та  спостерігати за торгами може будь-хто. Проте ні самі учасники, ні спостерігачі ніколи не знають, скільки потенційних орендарів змагатиметься за той чи інший лот.

Кількість учасників стає відомою лише після старту аукціону: вони будуть підписані як «Учасник 1», «Учасник 2» і далі. І лише після завершення торгів і визначення переможної пропозиції відкриваються імена усіх учасників. Тому конкуренція на торгах завжди доброчесна.

«Запрошуємо потенційних орендарів вантажних вагонів до участі в аукціонах на майданчику ТОВ «Українська універсальна біржа». Наші менеджери допоможуть в роботі з аукціонами від моменту реєстрації до підписання переможного договору. Окрім того, на майданчику УУБ є зручні мобільні сервіси для клієнтів: Вайбер бот та Телеграм бот. Обирайте, яким користуєтеся ви, та підписуйтеся. У цих додатках користувачі знайдуть не лише відповіді на найпоширеніші запитання щодо проведення аукціонів, а й можуть підписатися на потрібний розділ, наприклад, вагони, щоб отримувати повідомлення про нові оголошені торги за цим напрямком», – інформує директор ТОВ «Українська універсальна біржа» Сергій Гладкий.  

Загалом у системі онлайн аукціонів відбулося більше 11 тисячі успішних аукціонів із оренди вагонів Укрзалізниці. На майданчику ТОВ «УУБ» допомогли підготувати та подати на торги понад 2,5 тисячі пропозицій учасників.  

Читайте також: що потрібно знати продавцям та орендодавцям земельних ділянок про електронні аукціони.



Перегляди: 46
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: