АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Що потрібно знати продавцям та орендодавцям земельних ділянок про електронні аукціони

27.10.2021 15:07
an_post_27_10_21

Закон України  №1444-IX від 18.05.2021 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони» передбачає, що державні та комунальні землі як промислового, так і сільськогосподарського призначення чи для забудови продаватимуть та орендуватимуть виключно на електронних аукціонах в електронній торговій системі, пише agronews.ua.

Такий формат торгів забезпечить не лише більшу кількість проданих чи орендованих земельних ділянок, а й зростання вартості об’єкта у ході аукціонів завдяки доброчесній конкуренції. А це додаткові кошти до бюджетів громад.

Що повинні знати і врахувати організатори аукціонів, визначено у Постанові Кабміну «Деякі питання підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)». Адже саме вона регулює усі технічні вимоги до підготовки та проведення земельних торгів на електронних аукціонах.

Зокрема, визначає розмір, порядок та строки оплати, повернення реєстраційних, гарантійних внесків учасників та винагороди, що сплачується переможцем земельних торгів оператору електронного майданчика. Цією ж Постановою передбачено і відшкодування витрат організатору торгів, здійснених на підготовку лота для продажу. І, як уже відомо, організатором електронної торгової системи визначено ДП «Прозорро.Продажі». Як працювати в цій системі продавцям та орендодавцям земельних ділянок, читайте далі.

Організатори торгів, як і учасники, працюють у системі «Прозорро.Продажі» через особисті кабінети, створені шляхом реєстрації на авторизованих електронних майданчиках.

Наприклад, на майданчику Української універсальної біржі, який за роки роботи прозорих аукціонів успішно підготував тисячі переможців як із малої приватизації, так і з придбання активів банків-банкрутів, серед яких, між іншим, були земельні ділянки.

Далі продавець чи орендодавець державної чи комунальної землі оприлюднює в електронній торговій системі оголошення про проведення земельних торгів не пізніше, ніж через дев’яносто календарних  днів після прийняття ним рішення, передбаченого частиною 4 статті 136 Земельного кодексу України.

Законом України  №1444-IX від 18.05.2021 р. передбачено, що один лот складатиметься виключно з однієї земельної ділянки або прав на неї. Оголошення про проведення земельних торгів публікує через особистий кабінет організатор, до опису лота додає документи та матеріали про ділянку, її фотографії. При чому кожен документ завантажується окремим файлом.

Потрібно також не забувати, що в оголошеннях про продаж за лотом зазначається обов’язково особа,   яка   має   переважне   право   на купівлю земельної ділянки (до продажу земельних ділянок застосовується переважне право попереднього орендаря на придбання відповідної ділянки).

Дату проведення торгів організатор виставляє самостійно: через 30-45 днів від моменту публікації оголошення на Прозорро.Продажі. А от час проведення аукціону система визначає автоматично.  

У разі потреби організатор в оголошенні про проведення електронних торгів може зазначати рахунки для оплати витрат, здійснених на підготовку лота до продажу. При цьому організатори земельних торгів не сплачують жодних коштів за користування електронною торговою системою та будь-які інші дії, пов’язані з проведенням аукціонів. А витрати, здійснені на підготовку лота до земельних торгів, що стосувалися земель державної чи комунальної власності (у разі їх наявності), відшкодовуються переможцем торгів.

Якщо на земельні торги виставляється право оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом, то в оголошенні зазначається також інформація і про такий водний об’єкт (наявність його паспорта, умови використання, площа, розмір плати за надані в оренду водні об’єкти). До матеріалів лота долучається окремим файлом паспорт водного об’єкта та розрахунок орендної плати.

Виправити технічні помилки чи описки (у разі їх наявності) в оголошенні про аукціон організатор може протягом двох робочих днів з дня оприлюднення на Прозорро.Продажі. Якщо ж потенційні покупці надіслали до електронної торгової системи запитання щодо лоту, продавець чи орендодавець повинні надати відповідь  протягом п’яти робочих днів.

Організатор не пізніше, ніж протягом наступного робочого дня з дня отримання плати, оприлюднює в електронній торговій системі відомості про здійснення переможцем торгів оплати за придбаний лот та витрат, здійснених на підготовку лота до продажу.

Після оприлюднення організатором договору, підписаного за результатами проведення земельних торгів, та відомостей про здійснення переможцем торгів оплати за придбаний лот та витрат на підготовку лота до продажу,  і натискання відповідної електронної кнопки в інтерфейсі особистого кабінету, земельним торгам автоматично присвоюється статус аукціону, що завершився, а договору — статус підписаного.

Більше про аукціони із продажу та оренди земельних ділянок – на електронному майданчику Української універсальної біржі.  Про аукціони з продажу та оренди земельних ділянок, які уже оголошені, усі бажаючі можуть дізнатися не лише на сайті майданчика, а й у мобільному Телеграм  додатку від Української універсальної біржі – Земельному боті.  

Читайте також: Продаж землі на майданчику Української універсальної біржі: які земельні ділянки продають нині.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: