АГРОРЕГІОНИ

Стало відомо, як погода вплинула на стан посівів у різних регіонах

16.01.2024 15:08
1-rivne-31032022_tit

Початок першої декади січня характеризувався теплою, як для цієї пори року погодою. У другій половині декади відбулося різке зниження температури повітря до мінусових значень.

Опади на початку декади у вигляді дощу, мокрого снігу, а в подальшому – снігу випали на всій території країни.

Середня температура повітря знаходилася у межах від 4 до 14 0С морозу і була на 2,6-6,8 0С нижче норми. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 1-8 0С тепла, на більшій частині території мінімальна – у найхолодніші ночі знижувалася до 11-20 0С морозу.

За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН», у Київській області опадів випало 17 мм, за норми для першої декади січня 11,0 мм. На полях утворився сніговий покрив висотою 10-12 см, температура ґрунту на глибині 5 см становить від 1 до 9 0С морозу, глибина промерзання ґрунту – 15-18 см.

За відсутності снігового покриву температура ґрунту на глибині залягання вузлів кущіння (3 см) могла знижуватись до 9 0С морозу і нижче.

За повідомленням Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, у Вінницькій області температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння пшениці озимої не опустилась нижче 3,0-3,5 0С морозу. Це дає підстави стверджувати про відсутність критичного стану перезимівлі озимих культур.

За інформацією Інституту сільського господарства Полісся НААН, у Житомирській області кількість опадів становила 8 мм, висота снігового покриву – 3-10 см, на поверхні снігу спостерігається півсантиметрова льодяна кірочка.

За даними Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, у Львівській області висота снігового покриву на полях з пшеницею озимою становила 2-10 см, промерзання ґрунту ‒ від 4 до 10 см залежно від висоти снігу. Локально спостерігається висяча льодяна кірка товщиною 4-5 мм. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння становить 8,1 0С морозу.

За даними Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, у Сумській області температура грунту на глибині залягання вузла кущіння рослин становила 1-1,5 0С морозу, із зниженням температури до 17-19 0С морозу вона становить 9 0С.

Сьогодні такі температури для рослин пшениці озимої не є критичними. Глибина промерзання ґрунту здебільшого становить 12-14 см. За спостереженнями агрономів, майже на всіх посівах льодяна кірка на даний час відсутня.

За даними Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, в Одеській, Миколаївській та Херсонській, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння пшениці озимої становила 2-3 0С морозу, що значно вище критичної температури вимерзання. За розрахунками науковців вона становить: у пшениці озимої у фазі «утворення сходів – 3-й листок» – 11-13 0С морозу, у фазі «кущіння» – 13-15 0С морозу; озимого ріпаку – 9-11 0С морозу.

Такі погодні умови на перезимівлю озимих культур негативного впливу не мають. На сьогодні озимі перебувають у задовільному стані. Опади, що випали, у подальшому суттєво поповнять запаси вологи верхнього шару ґрунту.

Але нестійкі погодні умови, такі як почергові зміни температури повітря з мінусових на плюсові значення й навпаки, сходження та утворення снігового покриву, локальне залягання льодяної кірки, знижують зимостійкість, зокрема – морозостійкість озимини. Тому, контроль за її перезимівлею має залишатися на порядку денному.


Перегляди: 97
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: