ВАЖЛИВО

Із майже 1500 кущів полуниці за сезон можна зібрати до 400 кг ягід

11.01.2024 12:05
photo_2024-01-05_09-25-32

Із майже 1500 кущів полуниці за сезон можна зібрати до 400 кг ягід. У цьому переконався молодий аграрій Дмитро Гринь із Вінниччини. Хлопцеві 25 років. На власному подвір’ї він із батьком облаштували дві теплиці загальною площею 168 м2. У них посадив полуниці за голландською системою – на горбах. За сезон зібрав майже 400 кг ягід. Повідомляє Agronews.ua.

 

– Продавав місцевим жителям та через інтернет. Це спочатку було, як експеримент. Хотів перевірити чи ефективна така технологія на українських грунтах та в нашій кліматичній зоні.

Хлопець навчається у Подільському національному університеті.  Кілька років тому йому випала можливість від вишу поїхати на практику до Німеччини. Там вчився висаджувати і доглядати за садовими деревами, а також мав можливість побачити, як виглядає повний цикл робіт із вирощування полуниці.

Цей процес настільки захопив молодого студента, що повернувшись в Україну, він став втілювати його вдома.

  

– Дуже радію, що доля підкинула такий шанс, – продовжує розмову Дмитро. – Побачити закордонні технології, і не лише побачити, а й виконувати різну роботу на всіх етапах процесу – це дуже цікаво та захопливо. Мені так сподобалось, що я захотів все повторити вдома. Батьки мене підтримали. Спочатку ми з татом побудували одну теплицю. У ній зробили горби, всередині яких є спеціальна система крапельного поливу. Через неї до кожного куща поступає вода та підживлення для рослини.  Згодом – другу. А потім нас це захопило, – посміхається.

Дмитро Гринь відразу зареєструвався, як приватний підприємець.  Уже кілька років розвиває свій бізнес. Поки що на власному городі та подвір’ї. За цей час самотужки йому вдалося обладнати 4 теплиці з крапельним поливом.

Минулого року взяв участь у конкурсі грантів і виграв понад 80 тисяч гривень. На ці кошти встановив ще 3 теплиці. Нині молодий господар має 7 теплиць. У них вирощує 1200 кущів ремонтантної полуниці, 2200 – звичайної та 600 – ранньої.

 

– Частина кущів у мене росте в теплицях, там – крапельний полив. Також ми з батьком там облаштували розчинний вузол для підживлення рослин, розмістили датчики температури і вологості. Зробили все, аби рослинам було комфортно рости та плодоносити. Але є й полуниця, яка висаджена на відкритому грунті. Експериментую, – каже хлопець. – Зими зараз м’які та й сорти підбираю відповідні на кожну локацію: відкриту чи закриту.

Нині Дмитро планує розширити свій бізнес. Окрім полуниці займатиметься вирощуванням різних сортів розсади городини.

 

– Не можна зациклюватися на чомусь одному. Я живу в маленькому містечку. Тут багато людей мають свої присадибні ділянки. Навесні чимало купують розсаду. Я зможу вирощувати її та продавати відразу з теплиці. Вона буде постійно свіжа. Людина прийде і вибере собі, яка їй до вподоби. Та й ціни можуть бути нижчі, я ж не затрачатиму на пальне чи оренду приміщення магазину.

Навесні молодий аграрій планує розширити бізнес та створити нові робочі місця. Зізнається, сам із батьками уже не справиться.


Перегляди: 1178
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: