НОВИНИ

Стало відомо, як пасічникам збільшити дохід втричі

03.05.2022 06:16
Bee keeper lifting shelf out of hive

Щоб бджолярам заробляти та продавати мед за вигідною ціною, потрібно перетворити мед на національний бренд, або виготовляти та продавати продукцію з доданою вартістю. Про це розповів  фахівець з агроефективності, пасічник Мирон Пундор, повідомляє Kurkul.com, пише agronews.ua.

«Соняшниковий мед має високі оцінки багато де, і його у нас можна його зробити національним брендом. І, наприклад, можна продавати його в баночках по 200 мл. Сьогодні мед на поті коштує 60 грн/л. І ми могли б ту саму баночку продавати за €2, що збільшить дохід пасічника у 2-3 рази. Тут виграли б і переробники, які б мали по 10 чи 20 центів на баночці. Всі б заробляли та інвестували в цілу галузь. Тим більше у всьому світі, на українське зараз мега тренд», — розповів Мирон Пундор. 

Він зазначив, щодо продукції з доданою вартістю, то тут можна включати власну фантазію. Це можуть бути, як питний мед чи крем-мед, так і косметичні чи лікувальні засоби.

«Я сьогодні спілкувався з Данилом Шапоком. Він десятиліттями виробляє мазі, які лікують від опіків 4 ступеню, за які не беруться навіть професійні лікарі. Ці мазі на основі воску і бджолопродукції. І таких космічних розробок в Україні є десятки. Але про це ніхто не знає. Чи в Броварах сьогодні знаходиться 120 т готового меду питного з витримкою у 2 роки. Його нікуди не продадуть, бо йде війна. А це мед який здобув золоті медалі на світових конкурсах. Тобто нам є куди розвиватись. І війна, популяризація всього українського може дати поштовх для розвитку медової галузі в Україні», — додав експерт. 

Читайте також: Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: