ВАЖЛИВО

Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування

30.04.2022 12:03
изображение_viber_2022-04-29_17-49-33-265

Перші тижні війни паралізували країну. Шокова ситуація могла стати критичною для посівної кампанії і продовольчої безпеки світу, бо українські  фермери одразу стикнулися з дефіцитом фінансування, неможливістю придбати добрива, пальне, насіння та засоби захисту рослин. Зупинка експорту сільгоспкультур через морські порти по суті заблокувала майбутні фінансові надходження, пише agronews.ua.

Для забезпечення посівної кампанії у 2022 році уряд прийняв постанову про надання державних гарантій 17-ти банкам-кредиторам. За результатами отриманих від банків заявок затверджено граничні розміри надання державних гарантій на портфельній основі на загальну суму 18,850 млрд гривень. Станом на 28 квітня банки видали кредитів аграріям на 14,9 млрд грн.

Фермери отримують таке кредитування в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» (так держава компенсує багатьом українським підприємцям частину кредитного навантаження). Строк кредитування – 6 місяців. Відсоткова ставка становить 0%. Сума кредиту – до 60 млн грн. Термін подачі заявки на участь у програмі – до 31 травня 2022 року. Для того щоб його отримати, потрібно забезпечити для застави тільки 20% від суми кредиту – решту суми гарантує держава.

Про свій досвід залучення фінансування в умовах війни поділився Олег Смолинець, фінансовий директор СТОВ імені Данила Галицького на Львівщині.

«Коли почалися військові дії, ті партнери і постачальники, з якими ми працюєм в Україні, всі зупинилися. Їм потрібен був час, щоб зрозуміти, куди рухатися. Це був інформаційно-економічний вакум, який тривав до 10 днів. На місці не завжди були відповідальні особи, але за тиждень-два ситуація прояснилася», – згадує він.

Його компанія за останні 2 роки практично втричі збільшила земельний банк. В таких умовах різко зросли операційні витрати, зокрема і на посівну.

 «З кінця 2021 року пішли вверх ціни на добрива і паливо. І якщо до війни ми турбувалися про ріст цін, то з 24 лютого стало зрозуміло, що в принципі буде дефіцит. Постачальники перейшли на 100% передплату. Фактично ми стикнулися з ситуацією, якщо ти маєш живі гроші і можеш платити, тільки тоді ти можеш на шось розраховувати. Це дуже вибивало з колії», – розповів аграрій.

За його словами, ще з січня його компанія почала шукати фінансування під посівну. Коли західні змі і розвідка почали говорити про повномасштабне вторгнення Росії, вже тоді було зрозуміло, що попереду нелегкий сезон.

«Ми шукали фінансування і в державних, і в комерційних банках. Спочатку банки взагалі на звязок не виходили, тобто слухавку брали, але не готові були кредитували. Вони казали, що не кредитують в умовах військового стану і обслуговують лише ті кредити, які були оформлені до початку війни. Тобто про підписання нових кредитів ніхто не говорив», – розповів Олег Смолинець.

Він зазначив, що вирішити питання вдалося через безкоштовний сервіс для фермерів Agroapp. Через Telegram вдалося швидко подати заявку: просто зазначити контактні дані та сформулювати запит. Його отримують одразу всі банки, які підключені до сервісу, і контактують з агровиробником. Отримання попереднього рішення від банку відбувається швидко.

«Сервіс значно спростив пошук фінансування в цей складний період і дозволив швидко розпочати співпрацю з  фінансовими установами, адже фахівці банків вже самі телефонували нам з пропозицією відповідних програм по підтримці сільськогосподарських підприємств та умовами співпраці. Ми змогли залучити 20 млн грн в Укргазбанку, хоча провели переговори з кількома банками. Найскладніше було потім зібрати документи для банку щодо різноманітної звітності, багато часу пішло на перевірку службами банку наданої інформації», – пояснив фінансовий директор СТОВ імені Данила Галицького.

Наразі через сервіс Agroapp у квітні вже змогли залучити кредити 25 агровиробників на суму понад 100 млн грн. Попередні погодження від банків завдяки цій платформі отримали  більше 100 підприємств на понад 500 млн грн.

«Ми плануємо максимально цифровізувати всю комунікацію фермера з банками, бо в умовах війни не можливо їздити по державним установам, збирати документи, ставити мокрі печатки, подавати документи в паперовому вигляді. Agroapp працює над тим, щоб дозволити агровиробникам подавати документи для отримання кредитування онлайн та підписувати всі договори цифровим підписом. Мова йде про повноцінну видачу кредита фермеру онлайн. Будемо працювати з банками, щоб забезпечиту цю можливість», – зазначив засновник платформи Ярослав Смакота.

За його словами, діджиталізація послуг та комунікацій фермерів з постачальниками і банками в умовах війни стала ще більш нагальною. Його сервіс продовжить розробляти цифрові рішення для пришвидшення та спрощення бюрократичних процедур для сільгоспвиробників.

Наразі в Україні все ще триває посівна. За прогнозами експертів, в Україні цьогоріч може бути засіяно близько 13,9 млн га площ ярих культур, що становить 75% від загальних площ до початку повномасштабної війни. Це непоганий показник, зважаючи, що повноцінно провести посівну через заміновані поля в частині областей неможливо. Найбільш гостро зараз для АПК стоїть питання реалізації урожаю 2021 року через заблоковані морські порти.

Читайте також: Стало відомо, як аграріям швидко отримати фінансування

Стаття стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця стаття відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): https://www.facebook.com/usaid.agro/


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: