ВАЖЛИВО

Стало відомо, як отримати фінансування на посівну кампанію в Україні

12.05.2022 16:36
изображение_viber_2022-05-11_08-16-24-472

Цієї весни через війну українські фермери не зможуть засіяти 25% площ. Основними причинами є бойові дії та часткова нестача коштів на купівлю насіння, добрив, засобів захисту рослин. Крім того, на ринку відчувається дефіцит палива, адже Україна на три чверті залежна від імпорту нафтопродуктів. З 24 лютого постачання пального з ворожих Білорусі та Росії припинилося. На ці дві країни припадало 43% постачань бензину, 67% дизелю та 51% зрідженої нафти. Дефіцит на українському ринку призвів до значного зростання вартості пального, пише  agronews.ua.

Незважаючи на ці умови, посівна триває. За даними Мінагрополітики, сівбу ярих культур проводять 23 області України, крім Луганської, практично на всій території якої проходять бойові дії. Багато аграріїв заявляли про заміну частини площ під кукурудзу на користь соняшнику, сої, гречки, інших зернових культур.

Такі зміни спричинені тим, що кукурудза потребує більше вкладень на гектар порівняно з іншими культурами, більше витрат на сушіння восени та більші потужності для зберігання і транспортування на експорт, який наразі вкрай обмежений спроможністю залізничного, автомобільного та річкового транспорту.

Питання економії та пошуку фінансування буде важливим не лише під час весняної, а й під час осінньої посівної. Для того, щоб фермери все ж могли посіятися цього сезону, уряд прийняв постанову про виділення державних гарантій 17-ти банкам-кредиторам на загальну суму 18,850 млрд гривень. Станом на 28 квітня банки видали кредитів аграріям на 14,9 млрд грн.

Фермери можуть отримати кредитування для посівної в рамках програми.

 «Доступні кредити 5-7-9%». Держава компенсує агровиробникам частину кредитного навантаження. Строк кредитування – 6 місяців. Відсоткова ставка становить 0%. Сума кредиту – до 60 млн грн. Термін подачі заявки на участь у програмі – до 31 травня 2022 року. Для отримання кредитування, потрібно забезпечити для застави тільки 20% від суми кредиту – решту суми гарантує держава.

Одна з можливостей знайти швидко банк та отримати кошти – через онлайн- сервіс Agroapp.

«Ми змогли через цю платформу залучити фінансування на закупівлю дизельного палива та посівного матеріалу. Ми подали заявку через Agroapp в середині березня, і в квітні отримали кредит на 1,5 млн грн від Укргазбанку», – розповіла власниця ТОВ «Олсма-Буд» Ольга Україна. Її господарство обробляє 60 га землі на Дніпропетровщині.

За словами Ольги, через військові дії «Олсма-Буд» не могло реалізувати частину урожаю і отримати кошти для забезпечення посівної. До цього підприємство ніколи не залучало кредине фінансування.

«Наступного дня після подачі заявки через Agroapp до нас передзвонив Укргазбанк. Ми дуже переживали, що кредит не видадуть через військовий час. У нас була величезна підтримка і від співробітників Укргазбанку, і від Agroapp, ми заповнили всі потрібні документи і змогли отримати гроші. Це надважливо в таких умовах», – зазначила агропідприємиця.

Зараз її господарство сіє кукурурдзу та соняшник, і сподівається, що зможе реалізувати вирощений урожай.

Через сервіс Agroapp у квітні 50 агровиробників вже змогли залучити кредити на суму понад 300 млн грн. Попередні погодження від банків завдяки цій платформі отримали  більше 200 підприємств на понад 900 млн грн.

Подати заявку на отриманння фінансування можна через сайт Agroapp або відповідні чат-боти, просто вказавши контактні дані та залишивши коротку заявку. Її отримують одразу всі банки, які підключені до сервісу, і контактують з агровиробником. Отримання попереднього рішення від банку відбувається за 24 години.

Засновник платформи Ярослав Смакота каже, що діджиталізація послуг та комунікацій фермерів з постачальниками і банками в умовах війни стала ще більш нагальною. Його сервіс є гарним цифровим рішенням для пришвидшення та спрощення бюрократичних процедур для сільгоспвиробників.

Зараз фахівці Agroapp ведуть комунікацію з банками для можливості спрощення в подачі документів фермерами для отримання кредитів.

«Ми хочемо максимально цифровізувати всю взаємодію фермера з банками, бо в умовах війни не можливо їздити збирати документи, ставити мокрі печатки, подавати документи в паперовому вигляді. Agroapp працює над тим, щоб дозволити агровиробникам подавати документи для отримання кредитування онлайн та підписувати всі договори цифровим підписом. Мова йде про повноцінну видачу кредита фермеру онлайн. Будемо працювати з банками, щоб забезпечиту цю можливість», – зазначив Ярослав Смакота.

???????? Нагадуємо, що можливість залучення фінансування під 0% закінчується  31 травня 2022 року. Швидко знайти банківського партнера можна через Agroapp.

Ольга Україна вважає, що таке сервіси спрощують життя фермерам та економлять час і нерви.

«Ми по суті не мали кредитної історії, банк, в якому ми обслуговувалися, відмовився нас кредитувати, важко описати наші емоції в перші тижні війни. Було відчуття, що ми втратимо все. Але на щастя, Agroapp став рятівним колом, який знайшов нам банка-партнера і ми змогли розпочати посівну», – зазначила фермерка.

Аграрії активно сіються, незважаючи на війну, сподіваємося, що скоро з’явиться можливість відвантажувати зерно через українські порти і ціни на внутрішньому ринку на зернові наздоженуть світові.

Стаття стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця стаття відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): https://www.facebook.com/usaid.agro/

Читайте також: Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: