ВАЖЛИВО

Стало відомо, вирощування якої культури дає прибуток $3700/га

18.11.2021 07:34
22925df6c3432166c55e6402ed5661bd_4-19199

В Україні за останні роки спостерігається позитивна динаміка у вирощуванні амаранту. Це перспективна безглютенова смарт-культура 21 сторіччя, що природнім шляхом підвищує імунітет людини. 90% підприємств України вирощують його за органічною технологією, близько 30% мають органічний сертифікат. Про це повідомляє agrotrend.com.ua, пише agronews.ua.

Середня врожайність на полях України від тонни до 2 тонн з гектару. Ця різниця обумовлена появою великої кількості новачків у цій сфері. Відповідно у них врожайність менше, а у тих, хто вирощує амарант уже декілька років поспіль, врожайність більше.

“Органічний амарант на даний момент вартує 40 тис грн за тонну. Тобто можна в Україні, вирощуючи цю культуру, отримати нормальну рентабельність”, – впевнений голова громадської організації “Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції” Олександр Дуда.

В Україні з амаранту виготовляють олію, борошно, шліфовану крупу, пластівці, хлібобулочні, кондитерські та макаронні виоби, сухі сніданки, лібці, фармацевтичні препарати та косметичні засоби, йогурти, горілчані вироби, медовий амарант, прикормки для риб, граноду, корми для сільськогосподарських та свійських тварин, поп-амарант, екстракти, фіто-чай, мікрогрін, трав’яні гранули.

За останні 10 років відбулося значне підвищення зацікавленості вчених світу в цій культурі, досліджують її з різних боків та отримують вражаючі результати. Білок амаранту вважається одним із найцінніших серед рослин.

Окрім того, культура містить всі незамінні амінокислоти, різні мінеральні речовини, сквален, а регулярне його споживання зменшує рівень цукру в крові.

“В Україні є три центри, де ведеться селекційна робота. Але найбільш популярні сорти амаранту селекції Харківського національного аграрного університету”, – відзначив пан Дуда.

Читайте також: Озвучено програми держпідтримки АПК у 2022 році



Перегляди: 21
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: