НОВИНИ

Стало відомо реальну ситуацію експорту бобових в Україні

14.12.2019 09:29
goroh-696x478

У структурі українського експорту бобових продовжує домінувати нут і квасоля. На сьогодні також активно продається сочевиця. Причому зростання експорту сочевиці спостерігається на тлі зниження експортних цін. Це свідчить про наявність всередині країни досить високих запасів, розповів Сергій Феофілов, керівник аналітичного агентства «УкрАгроКонсалт», передає Інфоіндустрія.

«Зараз дуже непогано йде на продаж сочевиця. Це суперечлива культура – два сезони поспіль спостерігається зростання експорту на тлі зниження експортних цін. Це свідчить про наявність всередині країни досить високих запасів – на тлі падіння цін, фермери намагалися більше продавати, побоюючись ще більшого падіння», – пояснив Сергій Феофілов.

Після піку виробництва сочевиці в 2017 році, у наступному сезоні прогнозується зниження площ і виробництва сочевиці.

Ринок нуту демонструє ті ж тенденції – падіння площ і врожаю внаслідок зниження цін. І при цьому буде різке зростання експорту, що диктується схожими з сочевицею причинами. «Скидають запаси», – коментує аналітик.

Ціни на квасолю залишалися стабільними і показували невелике зростання. «У США негода – проблеми з збиранням білої квасолі. Це відриває можливості для України на європейському ринку», – вважає Феофілов.

По ринку квасолі характерні схожі цільові ринки – мусульманські країни Азії, Пакистан і Туреччини, час від часу – країни ЄС, спостерігається експорт до Ізраїлю.

Індійський ринок – фактор невизначеності для експорту бобових. Якщо він відкриється, на ринку будуть різкі зміни, впевнений аналітик.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: