АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Стало відомо, хто звільняється від сплати земельного податку у 2024 р

20.03.2024 10:11
13

Земельний податок у 2024 році сплачують власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі – фізичні особи. Це визначено п. 269.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Про це повідомляє Земельний фонд України, пише agronews.ua.

Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють ставки плати за землю та земельного податку, на відповідній території. Відповідні рішення є доступними на сайті територіальних  громад. 

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб наведено в ст. 281 ПКУ. 

Так, зокрема, від сплати земельного податку звільняються: 

  • особи з інвалідністю першої і другої групи; 
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; 
  • пенсіонери (за віком); 
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551-XII;  

Тобто, від сплати земельного податку звільняються фізичні особи, які брали участь в антитерористичній операції (в операції об’єднаних сил), та відповідно до норм Закону визнані ветеранами війни. 

  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: 

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; 

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):  

  • у селах – не більш як 0,25 гектара,  
  • в селищах – не більш як 0,15 гектара,  
  • в містах – не більш як 0,10 гектара; 

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; 

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; 

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара. 

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ПКУ). 

Пільги щодо сплати податку для юридичних осіб. Статтею 282 ПКУ визначено, що від сплати земельного податку звільняються, зокрема: 

  • санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських об’єднань осіб з інвалідністю, реабілітаційні установи громадських об’єднань осіб з інвалідністю; 
  • громадські об’єднання осіб з інвалідністю України, підприємства та організації, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та спілками громадських об’єднань осіб з інвалідністю і є їх повною власністю; 
  • бази олімпійської та паралімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабміном; 
  • дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки (крім національних та державних дендрологічних парків), освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів; 
  • державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, а також дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.  
  • державні та комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацькі спортивні школи.


Перегляди: 46867
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: