НОВИНИ

Стало відомо, чим Україна замінить третину дизельного пального

26.05.2022 14:07
img749499360_13174440625532159

Україна має всі необхідні умови для виробництва рідкого біопалива — в рік країна може виробляти близько 2 млн т пального. При цьому, існує потенціал, достатній для заміщення всього традиційного дизелю на ринку. Про це розповів керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання BRDO Антон Зоркін, повідомляє Kurkul.com, пише agronews.ua.

«За нашими підрахунками, експортовані Україною ріпак, соя і технічна олія, еквівалентні 1,6-1,9 т біодизеля. Ця кількість могла б замістити до 30% імпортованого дизелю, ще 10% імпорту бензину також можна замістити внаслідок додавання біоетанолу вітчизняного виробництва», — пояснив експерт. 

Він додав, що близько 1,2-1,9% від обсягу пшениці та кукурудзи, які було експортовано у 2017-2018 маркетинговому році, можна було використати, як сировину для виробництва біоетанолу.

«При цьому частка його у бензині може складати до 7-8%, і така суміш є абсолютно безпечною для сучасних двигунів без необхідності їх модернізації», — додав Антон Зоркін.

За словами експерта, наразі практично все виробництво біодизеля здійснюється з сільгосппродукції. Сировиною для нього може бути соя, соняшник, ріпак, залишки олійного виробництва, відходи тваринництва тощо. Інша складова такого екопалива є спирт, який можна виготовляти з цукро- та крохмалевмісних рослин (зернові, цукровий буряк, відходи цукрового виробництва та інше). 

«Звичайно для виробництва такого пального можна використовувати харчовий спирт. Проте відмінність його від біоетанолу полягає у хімічній чистоті, безпеці для людини та споживчих властивостях. Технологія виробництва біоетанолу є простішою та дешевшою, у порівнянні з технологією виробництва харчового спирту», — пояснив Антон Зоркін.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: