НОВИНИ

Чи вистачить рослинної олії на тлі зростання попиту на біопаливо

30.03.2023 12:19
542

Рослинними оліями, які зазвичай використовуються для приготування їжі, тепер все частіше заправляють вантажівки та літаки. Від США до Бразилії та Індонезії уряди використовують енергію, яку одержують із соєвих бобів, ріпаку або навіть із тваринного жиру, щоб відмовитися від викопного палива та скоротити шкідливі викиди в атмосферу. Про це повідомляє ukragroconsult.com, пише agronews.ua.

Але підвищення попиту на біопаливо на тлі уповільнення зростання виробництва олії може призвести до її дефіциту на світовому ринку в другій половині року, прогнозує виконавчий директор компанії Oil World (Німеччина) із Гамбургу Томас Мільке.

За його словами, у глобальному енергетичному балансі біопаливо посідає дуже скромне місце, проте амбіції щодо його використання перевищують рівень, який може задовольнити світовий ринок олій та жирів.

Геополітичні конфлікти та екстремальні погодні умови обмежують запаси олії. Сильна посуха підірвала виробництво в Аргентині, яка є найбільшим експортером соєвої олії. У Європі обмеження на використання отруйних для бджіл пестицидів призведуть до скорочення посівів ріпаку, а війна в Україні зменшить експорт олії.

Особливо помітно зростає споживання біопалива у США, Європі, Бразилії та Індонезії, пише Bloomberg. У США використовується суміш сировини, такої як соєва та рапсова олія, відпрацьована рослинна олія та тваринні жири. Європа видобуває енергію з відходів, залишків та ріпакової олії. В Індонезії застосовується переважно пальмова олія, а в Бразилії — соєва.

Очікується, що ця тенденція піде на користь пальмовому маслу — всюдисущому, але спірному інгредієнту, який останніми роками став предметом пильної уваги на тлі повідомлень про вирубку лісів та примусову працю. За словами Джеймса Фрая, голови оксфордської сільськогосподарської консалтингової фірми LMC International Ltd., на нього перетікатиме частина продуктового попиту, оскільки конкуруючі олійні та рослинні олії все частіше використовуються як біопаливо.

Але ринок пальмової олії теж не гумовий. Виробництво в Індонезії та Малайзії, на частку яких у сукупності припадає 85% світових поставок цього товару, стабілізувалося через повільну пересадку старих і непродуктивних дерев, нестійку погоду, а також обмеження на вирубування лісів.

За словами Дораба Містрі, впливового трейдера, який пропрацював у цій галузі чотири десятиліття, загрози для постачання, особливо пов’язані зі зміною клімату, призведуть до зростання цін на сільськогосподарську продукцію та уповільнять світові зусилля щодо перетворення продуктів харчування на пальне.

Міжнародне енергетичне агентство попередило, що зростаючий попит на біопаливо і дефіцит сировини, що насувається, якщо їх не вирішити, підірвуть потенціал біопалива для сприяння глобальним зусиллям з декарбонізації.

За словами Мільке з Oil World (Німеччина), мандати на біопаливо мають бути гнучкими та передбачати можливість тимчасових коригувань у разі перебоїв із постачаннями, а будь-які зміни – помірними, інакше вони можуть мати руйнівні наслідки.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: