НОВИНИ

Стало відомо, чи спричинило ажіотаж відкриття ринку сільгоспземель для юридичних осіб

29.02.2024 09:10
2

За перший місяць участі у ринку юридичні особи придбали 498 земельних ділянок площею 1461 га або 10,4% від усіх угод купівлі-продажу укладених у січні цього року. Про це свідчать дані аналітичного огляду, підготовленого KSE Агроцентр спільно з Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО, пише agronews.ua.

“Основними бенефіціарами другого етапу ринку є землевласники, чий добробут покращиться завдяки збільшенню цінності землі, а також аграрний сектор, який зможе залучати більше бізнес кредитів під заставу придбаних земельних ділянок”, – зауважив віцепрезидент KSE з економічної освіти, керівник проєкту “Земля незламності” професор Олег Нів’євський.

Найбільшу площу сільгоспземель придбав агробізнес у Полтавській області – 60% від усіх транзакцій за участю юросіб у січні 2024 року. Юрособи не придбали жодної сільгоспділянки в Одеській та Чернівецькій областях, а також в регіонах, на значній території яких триває окупація або бойові дії.

Сукупні обсяги ринку земель у січні цього року скоротились – на 25,3% за кількістю транзакцій і на 29,3% за площею земель в обігу у порівнянні з груднем 2023 року.

Водночас цінність сільгоспземель збільшилась: середньозважена ціна гектара у січні 2024 року зросла на 13,3% до 41,9 тис. грн/га, порівняно із груднем 2023 року. Найбільше на зміну цін вплинули зміцнення попиту завдяки відкриттю ринку земель для юридичних осіб, а також індексація нормативної грошової оцінки (НГО) за 2023 рік.

Усього з моменту відкриття ринку земель в липні 2021 року було укладено 200 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею 444,3 тис. га, що дорівнює 1,075% від загальної площі усіх сільгоспземель України.



Перегляди: 48
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: