АНАЛІТИКА

Стало відомо, чому продовжують зростати ціни на цибулю

19.02.2024 08:07
5

Ціни на цибулю в країнах Євросоюзу продовжують зростати. При цьому останнім часом з’явилася ціла низка причин для збереження високих цін довше, ніж раніше очікувалося. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Червоне море і хусити. Як це впливає на ціни цибулі в Європі? Річ у тім, що Європа імпортує значні обсяги позасезонної цибулі, особливо в роки з високим рівнем цін, з Нової Зеландії. Однак у зв’язку з тим, що фактично прохід через Червоне море заблокований терористичними атаками хуситів на цивільні судна, їм доведеться йти навколо Африки. А це подовжує маршрут на 12-17 днів і підвищує його вартість, що також відбивається на вартості і без того недешевої цибулі з цієї віддаленої країни.

Аналогічна проблема і з поставками цибулі з інших країн Азії. Зокрема Індія і Китай постачають у регіон цибулю цим же морським шляхом.

Єгипет і нові заборони. Єгипет знову продовжив заборону на експорт цибулі. Попри те, що країна перебуває на межі дефолту у зв’язку з найгострішим дефіцитом валюти, а реальний курс місцевого фунта вже більш ніж удвічі перевищує офіційний, країна добровільно відмовляється від однієї з основних статей експортного доходу. При цьому Єгипет є найбільшим постачальником цибулі до країн ЄС. Відповідно, цей фактор матиме величезний вплив на ринок і надаватиме підтримку цінам.

Проблеми з якістю цибулі в Центральній Азії та логістичні складнощі. У країн Центральної Азії, перш за все, в Узбекистану і Казахстану є великі запаси цибулі, і вона дешева. Ба більше, у них є дефіцитні в ЄС великі калібри. Але є і зворотний бік медалі – останнім часом з’явилося безліч повідомлень про початок проростання цибулі в сховищах без контролю клімату, що створює великі ризики для імпортерів.

Інша проблема – снігопади та ожеледь у зв’язку з погіршенням погодних умов у Казахстані останніми днями, що негативно позначається на швидкості доставки продукції та ще більше підвищує ризики.

Заборона на експорт цибулі з Таджикистану. Це, звісно, не найважливіший фактор, але його варто враховувати. Таджикистан неофіційно заборонив експорт цибулі, хоча міг би непогано на цьому заробити. Та й для ЄС ця цибуля не була б зайвою, тим паче що її там багато і коштує вона всього близько 9 центів США за кг в опті.

Висновки. Перші партії цибулі з південних регіонів Іспанії надійдуть на ринок до середини квітня. Очевидно, що ця цибуля теж буде дорогою, бо ціни в Іспанії зараз високі, а запаси цибулі – рекордно низькі. Високі ціни також на цибулю і в Італії, де перший урожай теж буде лише в середині квітня.

Таким чином, найімовірніше, до середини травня очікувати серйозних змін у ситуації на ринку цибулі Євросоюзу не варто. А це означає, що ціни на цибулю можуть цілком перевищити торішні рівні та оновити рекорди.



Перегляди: 392
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: