АНАЛІТИКА

Стало відомо, як в Україні змінилися ціни на зернові

15.02.2024 07:03
3

В AgroMarket UUB від Української універсальної біржі оновлено підсумки за період 6 – 12 лютого, повідомляє agronews.ua.

На початку тижня ціни на кукурудзу в Україні знизилися і трималися у сформованому діапазоні до кінця періоду. На тлі світових тенденцій по зернових і дисбалансі попиту та пропозиції на українському ринку, кукурудза продовжує відображати низхідний тренд. На ринку продовольчої пшениці рівень ліквідності товару знаходився на низькому рівні, що пов’язано з обмеженою пропозицією.

«Вартість пшениці 3 і 4 класу здебільшого залишалися на попередніх рівнях і на завершення тижня закрилися трішки вище, що пов’язане із дефіцитом пропозицій пшениці, особливо продовольчої якості. На олійному комплексі прослідковувалася волатильність цін, проте все ж на завершення тижня ціни закрилися нижче. Крім зниження цін та активності на експортному напрямку, продовжує спостерігатися вагома кількість пропозиції олійних від аграріїв, які потребують поповнення обігових коштів напередодні посівної кампанії», – зазначають аналітики УУБ.

Цінові індикативи AgroMarket UUB станом на 12 лютого:

  • кукурудза – 5 024,96 грн/т (-0,47%);
  • пшениця 2 класу – 6 696,92 грн/т (+0,08%);
  • пшениця 3 класу – 6 071,49 грн/т (+0,63%);
  • пшениця 4 класу – 5 220,78 грн/т (+0,07%);
  • соя – 16 526,12 грн/т (-0,15%).

На світовому ринку минулого тижня ціни на зернові знизилися, а олійний комплекс показав різні результати. Ціни на сою та соєвий шрот знизилися, на відміну від зростання цін на соєву олію, завдяки більшій підтримці на ринку рослинної олії.

У звіті Міністерства сільського господарства США не було суттєвих відхилень від ринкових очікувань, причому оцінки реалізації сої трохи перевищували прогнози, але це не вплинуло на ціни.

«Учасники ринку очікують, що ф’ючерси CBOT будуть тримати премію над іншими ринками пшениці до отримання більш чіткого розуміння весняних погодних умов Середнього Заходу. Щодо ринку кукурудзи, то попри обтяжливі оцінки реалізації в США, ризики щодо подальших поставок є великими, а показники бразильського виробництва мають вирішальне значення для глобального експортного надлишку у 2024 році», – додають аналітики УУБ.

Щоб ознайомитися з оглядом цінових індикативів ринку, перейдіть у безкоштовний чат- бот для купівлі та продажу аграрної продукції в Телеграм – AgroMarket UUB, далі – «поділитись номером» і обираєте розділ «Аналітика».



Перегляди: 2884
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: