НОВИНИ

Що відбувається на світовому ринку лохини

09.05.2024 18:20
11

Виробники, експортери та покупці у всьому світі затамували подих, адже після значного падіння виробництва лохини в Перу минулого сезону прогнозується покращення ситуації та повернення до нормального виробництва цієї ягоди. Після невтішного сезону 2023 року через спекотну погоду, яка спричинила зниження виробництва й експорту ягоди, галузь лохини Перу зараз дуже обережно стежить за погодними умовами на наступний сезон. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Так, у Північній Америці є достатня пропозиція лохини. У Флориді та Джорджії цього року неймовірно високий урожай лохини, а органічне виробництво в Каліфорнії також розвивається з хорошими обсягами.

Що стосується імпорту, то Мексика зараз виробляє достатньо ягоди, але більшість її врожаю залишається в південних штатах і на західному узбережжі. Зараз Перу також експортує до США, і разом ці дві країни збільшують обсяги поставок у Північній Америці.

Сезон чорниці в Зімбабве розпочався, і найближчими тижнями очікується збір раннього врожаю лохини в Лімпопо та Мпумаланзі. Деякі виробники лохини повідомляють про більш раннє цвітіння та бутонізацію. Експортний сезон 2024/2025 набиратиме обертів з липня/серпня до січня. Під час попереднього експортного сезону південноафриканський експорт лохини впав на 3022 тонни – до 21 тисяч 212 тонн у сезоні 2023-2024 років, але, незважаючи на це, попередній сезон вважається успішним через сценарій високого попиту та високих цін. Європа залишається найбільшим імпортером південноафриканської чорниці, незважаючи на падіння експорту протягом сезону 2023/2024 рр.

Останнім часом на китайському ринку фруктів спостерігається помітне збільшення врожаю лохини з провінції Юньнань, що приваблює покупців з усього Китаю. Відповідно, обсяги ринку лохини стабільно зростають. На початку цього року в Юньнані та Сичуані спостерігався надлишок високоякісної вітчизняної чорниці, що призвело до стрімкого зростання цін через надмірний попит, особливо на лохину більшого розміру. Порівняно з минулим роком ціни на лохину цього року нижчі через розширення вирощування ягоди в Китаї. Це розширення призвело до значного зростання виробництва лохини, що спричинило профіцит ягоди порівняно з минулим роком. Що стосується імпортної лохини, то цього року на китайському ринку спостерігається помітне зниження імпортної ягоди.

У Європі виробники говорять про негативний вплив заморозків. Повідомляється про пошкодження в Сербії, Центральній Польщі, а також у Північній і Південній Німеччині. Ситуація для німецької лохини наразі сприятлива: через дуже теплі тижні на початку весни можна очікувати на ранній початок збору врожаю. Тим не менш, ще занадто рано давати точніші прогнози щодо очікуваних кількостей і якості. Оцінки загальної кількості врожаю аналогічні попереднім рокам, можливо, навіть трохи вищі. Окрім Німеччини, Великої Британії та Швейцарії, італійський продукт намагаються експортувати повітряним транспортом на закордонні ринки, але все ще триває.

Кампанія з вирощування лохини на півдні Італії почалася на кілька тижнів раніше. Сприятливі погодні умови забезпечити високу якість ранньої ягоди, причому у великих обсягах. З комерційної точки зору, сезон почався добре, з хорошим ринковим попитом і високими цінами.

 У Нідерландах на ринку є великі обсяги марокканської та іспанської ягоди. Оскільки Марокко завершує сезон із великими обсягами, Іспанія ще не досягла піку своєї лохинової кампанії, який очікується наприкінці травня. У Туреччині спостерігається високий попит на ринку. Дуже тепла погода сприяла ранньому збору лохини. Період, коли урожай буде найбільш інтенсивним, припадає на травень і червень.

Пік кампанії в Іспанії ще не досягнутий. Пропозиція ягоди з південної півкулі була нижчою, ніж зазвичай, тому ягідна кампанія почалася  з меншою конкуренцією.

Погода в Туреччині дуже м’яка, що сприяло ранньому збору врожаю лохини. Період, коли урожай буде найбільш інтенсивним, припадає на травень і червень. Відгуки експортерів свідчать, що попит на лохину буде дуже високим. Розвиток лохини в Туреччині привертає велику увагу, і ринок, здається, поступово зростає. Наразі є існує високий попит на ягоду з боку ОАЕ, росії, Європи та Великобританії, а також з боку турецьких роздрібних торговців.

Сезон марокканської лохини добігає кінця через 2-3 тижні. Загалом сезон був позитивним, але ознаменувався кількома труднощами. Обсяги значно зросли порівняно з минулим сезоном через більшу площу плантацій. Зірвали сезон ще два важливі фактори. Так іспанське попередження про виявлення гепатиту А в марокканській партії суниці значно вплинуло на лохинову кампанію. Другим фактором була нестача робочої сили, оскільки квітневий пік збору врожаю збігався зі святкуванням Рамадану та збором інших культур, що призвело не лише до підвищення витрат на робочу силу, але й до втрати свіжості фруктів.

Сезон лохини в Єгипті добігає кінця через кілька тижнів. Він характеризується падінням цін, але до кінця сезону врожайність і розміри покращуються. Винуватцем сезону став клімат. Ціни на єгипетську лохину впали порівняно з минулим сезоном.



Перегляди: 68
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: