АГРОФОТО

Селекціонери вивели нові сорти пшениці, які будуть стійкими до морозу

18.10.2021 07:01
2668_img_3532

Вирощувачі пшениці в Західній Австралії незабаром матимуть два нові сорти пшениці, які будуть стійкими до морозу. Про це повідомляє farmweekly, пише agronews.ua.

Двоцільові сорти пшениці від селекціонерів рослин LongReach були виведені для подрібнення, але якщо вони зазнають впливу шкідливих факторів навколишнього середовища, з них вийде високоякісне сіно.

LPB Bale-це повільнозрілий сорт (APW), LPB Dual-сорт середнього та низького терміну дозрівання.

Завод селекціонерів пшениці LongReach у західному регіоні Скотт Сіденхем стверджує, що Bale буде більш пристосований до південного узбережжя, однак це було лише в перший рік випробувань WA, тому на цьому етапі дані були спекулятивними.

“Ми хотіли надати виробникам у схильних до заморозків районах інші варіанти, тому я повернувся до CSIRO, де у мене був генетичний матеріал, і ми провели три роки, працюючи над цим, будуючи його та відправляючи його до селекційних компаній для оцінки”, – сказав доктор Ребецке.

Генетика, що використовується для Dual and Bale – Yitpi та Scout – є більш старими сортами, однак селекційні компанії в даний час переносять ознаку на нові генетичні традиції, а це означає, що протягом наступних трьох -п’яти років будуть ще кращі сорти з наявним безсентовим фенотипом.  

“Традиційно наш підхід полягав у протистоянні стресу, будь то спека, посуха чи мороз, і хоча дослідники ще мають можливість розвивати морозо- та жаростійкість, ми стверджуємо, що технології можуть бути ще далеко. Але тут і зараз у нас є ці нові інструменти, які допоможуть виробникам підтримувати рентабельність – це не про те, щоб взятися за мороз, а про управління системою землеробства, щоб пом’якшити ризик заморозків та грати порами року – сказав доктор  Ребецке. ”

Існує обмежена кількість насіння сортів на наступний рік, оскільки воно має надійти з Південної Австралії, але воно буде доступне через систему обміну насінням між фермерами  в Інтернеті.

Два сорти ще не класифіковані у Вашингтоні, однак LongReach не передбачає жодних проблем із забезпеченням цієї класифікації, тобто виробники повинні почувати себе комфортно, висаджуючи їх, знаючи, що до того часу, коли врожай збирається наступного року. 

Нагадаємо, що Український селекціонер вивів унікальний сорт ківі.



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: