НОВИНИ

Садівники надали поради, як вкрити троянди на зиму

01.03.2024 19:24
1

На кожній дачній ділянці та дворі можна зустріти чудові кущі троянд. Досвідчені садівники знають, щоб королева саду навесні радувала своєю красою необхідно обов’язково ще до сильних морозів організувати її зимівлю, інакше вона може загинути. Про це повідомляє Сад і Город, пише agronews.ua.

Особливо це стосується сучасних сортів та гібридів. Вони втратили здатність самостійно переходити в період спокою і часто зустрічають морози квітами та бутонами на кущах. При перших заморозках кущ може увійти в період спокою, але після потепління температури повітря, навіть до 0 градусів може знову пробудити його і він відновить рух соку по стеблах. У такому разі наступне зниження температури до – 3 градусів заморозити сік, що рухається, і призведе до утворення морозобоїн на стеблах.

Через такі ушкодження внутрішні тканини рослини залишаються не захищеними від збудників хвороб, які почнуть активно розвиватися у разі підвищення температури понад 0 градусів.

Крім морозобоїн причиною загибелі може бути вимерзання кореневої системи.

Досвідчені садівники рекомендують вкривати на зиму всі сорти. Винятком можуть стати морозостійкі, але й тут стовідсоткової впевненості, що кущ не постраждає. Через відсутність снігового покриву, сильного морозу та вітру коренева система рослини може постраждати, що може призвести до захворювання або загибелі куща. Тому якщо вирішили не робити укриття, то обов’язково замульчуйте або зробіть насип із землі біля основи.

Важливо: перед тим, як приступити до укриття троянд, їх варто підготувати. Підготовкою до укриття вважають такі заходи:

  • обрізання куща;
  • обробка рослини препаратами від хвороб та шкідників;
  • внесення добрив.

Існує кілька метод укриття троянд на зиму. Ми зібрали найраціональніші та детальніше розповімо про кожного з них.

Повітряно-сухий спосіб. Найчастіше його використовують при укритті чайних сортів та гібридів. Даний метод забезпечить кущ гарною вентиляцією та стабільно комфортною температурою. Для спорудження такого укриття необхідно зробити каркас із дощок, металевих дуг чи пластикових труб.

На встановлений каркас натягуємо покривний матеріал, в якості якого можна використовувати:

  • агроволокно (спанбонд);
  • поліетиленова плівка;
  • картон.

Краї полотна необхідно надійно зафіксувати, щоб навіть сильний порив вітру було його порушити.

Щитове укриття. Найкраще метод підходить для укриття плетистих сортів троянд. Для початку потрібно зв’язати в один пучок усі гілки та пригнути їх акуратно до землі. Щоб зберегти кущ від гризунів, потрібно на землю покласти хвойний лапник.

Кущ притиснути до землі потрібно якомога ближче, для цього можна застосувати металеву дугу. Після того як зробили надійну фіксацію гілок, встановлюємо з обох боків куща дерев’яний щит і скріплюємо його таким чином, щоб утворився трикутник.

Розмір отриманої споруди повинен за довжиною відповідати гілкам троянди, а ширина має бути не більше ніж 85 сантиметрів. Всю конструкцію перекриваємо поліетиленом (тепличною плівкою) і ґрунтом добре присипаємо краї.

У сонячні та теплі дні торці споруди рекомендується відкривати для провітрювання, оскільки поліетилен, на відміну від агроволокна, не пропускає повітря.

Використання мішковини. Такий метод найчастіше застосовують для укриття штамбових сортів троянд. Якщо у вас на ділянці або в саду є такі, слід обов’язково подбати про їх зимівлю, щоб максимально зберегти всю їхню красу. Для цього візьміть джутовий мішок і відріжте в ньому дно, потім одягніть полотно на крону рослини. На початку зростання гілок зав’яжіть мішок мотузкою або тепличною ниткою.

Примітка. Отриманий порожній простір у мішку заповніть сухим опалим листям або хвойним лапником. Стовбур штамбової троянди теж укутайте мішковиною.



Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: