НОВИНИ

Рибна галузь України отримає електронну систему управління

10.11.2022 12:15
Fish

Рибну галузь очікують істотні законодавчі зміни — вже розроблено кілька нормативних актів. Про це у телеефірі розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, повідомляє Мінагрополітики, пише agronews.ua.

Він зазначив, що останні зміни ухвалювалися ще 10 років тому, а в правилах любительського рибальства — 18 років тому.

«Основна новела змін, що готуються, — введення загальнодержавної електронної системи управління рибною галуззю. Тобто по суті кожен суб’єкт господарювання матиме свій електронний кабінет, щоб офіційно та легально здійснювати ту чи іншу господарську діяльність або вилов риби», — зазначив Віталій Головня.

Крім того, Україна реформуватиме сфери аквакультури та марикультури, додав він, щоб створити максимально комфортні умови для бізнесу та інвестиційного клімату для їхнього розвитку.

Зокрема, вперше в Україні ухвалено постанову щодо розвитку марикультури. Відповідно до неї акваторію Чорного моря можна придбати в користування на аукціоні, аби здійснювати там господарську діяльність.

Також до розгляду Верховної Ради України подано інвестиційний законопроєкт, який розширює можливості для розвитку садкового господарства та спеціального товарного рибного господарства, додав Віталій Головня.

Крім того, він спрогнозував динаміку цін на рибу в Україні. 

«Як і кожного року, промислові рибалки були готові до закриття вилову в зимувальних ямах (розпочалась з 1 листопада — Ред.). Ця заборона є щорічною, вона відбувається в превентивних заходах, аби не допустити виснаження живих природних ресурсів. Тому зараз буде в цілому акцент на імпортну рибу, на вартість якої впливає курс. Приблизно на такому рівні ціни протримаються до весни, а навесні вони значно впадуть, оскільки на ринок вийде українська риба та продукція з неї», — розповів Віталій Головня.

Він вказав, що на наступний рік у водоймах України буде максимальне збільшення живих природних ресурсів, тож риба значно подешевшає в ціні.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: