НОВИНИ

Роботи здійснюють революцію у збиранні суниці садової

21.02.2024 18:16
6

Роботи, керовані штучним інтелектом, здійснюють революцію у збиранні суниці садової в Чехії, демонструючи стійкий підхід до сільського господарства з меншою кількістю ресурсів і без хімічних продуктів. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Fravebot – робот, який працює на сімейній фермі Ráječek у Брно збирає ягоди суниці садової. Однак управління та обслуговування роботів може ускладнитися, що потребуватиме інтеграції штучного інтелекту (ШІ).

“Шлях суниці від крихітного насіння в теплиці до солодких ягід на полицях супермаркетів містить у собі безліч етапів і ручну працю. На фермі Ráječek використовують два типи роботів для ефективнішого та екологічнішого вирощування суниці: Fravebot Scout для моніторингу стану рослин і відстеження стиглості та Fravebot Harvestor для збирання фруктів”, – повідомляє компанія Siemens.

Крім роботів, на фермі Ráječek ключову роль відіграє середовище Digital Twin від NVIDIA. Воно допомагає розробляти, моделювати і впроваджувати штучний інтелект, який має стати мозком робота. Завдяки навчанню з використанням цифрового двійника рослин і фруктів у NVIDIA Omniverse роботи здатні виявляти хвороби та шкідників у реальному світі. Інтерфейс між реальним і цифровим світом здійснюється через відкриту цифрову бізнес-платформу Siemens Xcelerator.

Оскільки сучасні інструменти моделювання можуть також моделювати фізичні закони (наприклад, вагу полуниці), нейронні мережі робота можна навчати заздалегідь без необхідності переміщатися реальним середовищем. Такий підхід істотно прискорює процес розробки роботів і знижує витрати.

“Я думаю, що це основний шлях, яким варто іти: зосередитися не лише на роботизованій частині й на аналітиці та користувацькому інтерфейсі для фермерів”, – наголошує співвласник ферми Ráječek і головний агроном гідропонного вирощування Матей Скленарж.



Перегляди: 220
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: