НОВИНИ

Продуктовий фальсифікат – як визначити?

28.01.2019 15:15

Продукти харчування підробляли, підробляють, і, швидше за все, будуть підробляти навіть у майбутньому. Фальсифікатори вельми активно використовують нові винаходи вчених, через що розпізнати несправжні товари на продуктових полицях з кожним днем ​​стає все важче. Однак деякі хитрощі все ж є. Як розпізнати підробку серед продуктів харчування – читайте в публікації Аgronews.

Підроблена сметана

Якої тільки сметани зараз в магазинах не побачиш… Зокрема і несправжньої. Нерідко покупцям пропонують продукт, який лише зовні та за смаком нагадує сметану. Але що це насправді?

Деякі виробники замінюють тваринний жир рослинним, молочний білок змінюється на соєвий (соя часто використовується ГМО). Для більшої переконливості додаються смакові добавки.

Як перевірити натуральність продукту?

Визначити справжня сметана чи ні досить просто. Розчиніть чайну ложку сметани в склянці окропу. Справжня сметана повністю розчиниться, а ось підробка випаде в осад.

Фальшивий мед

В Україні зараз чимало і пасік і медового запасу, та й конкуренція на ринку сьогодні висока. Але гарантувати, що вам трапиться добросовісний виробник або продавець цього продукту – ніхто не в змозі.

Як перевірити натуральність меду?

Найкращий мед настільки густий, що при переливанні з банки в банку буквально складається в гірку-пагоду. Чи не розбавлений чи мед водою, можна визначити за вагою: кілограм меду міститься в ємність об’ємом 0,8 літра, а літрова банка нормального меду тягне майже на півтора кг.

Наберіть мед на дерев’яну паличку або ложку і дайте йому стекти: якщо мед тягнеться тонкою ниточкою – він якісний, а фальсифікований капає з ложки і моментально топиться в масі. На вигляд він буде не однорідним і прозорим, як натуральний, а мутнуватим, з осадом на дні або роз’єднується. Піна – теж погана ознака. В цьому випадку мед або недостиг, або заграв.

Фальшива ікра

Ікра червона, тим паче чорна, сьогодні в розділі делікатесів. Продукт дорогий, доступний далеко не всім. Але і його навчилися підробляти.

Роблять таку ікру з морських водоростей. На смак вона трохи віддає желатином. Така ікра пахне рибою, та й ікринки правильної форми і кольору. Однак вони не справжні.

Як перевірити натуральність продукту?

При стисканні натуральна ікра легко лопається і має гіркуватий присмак. Підробку стиснути складніше, але простіше розжувати. Натуральні ікринки повинні бути цілими, але не обов’язково “соковитими” – рідини в них може бути зовсім не багато.

Якщо справжню ікринку кинути в окріп, білок згорнеться, залишивши на поверхні води білий слід. Сама ж ікринка залишиться неушкодженою. Штучна ікра, якщо її варити, не тільки втратить форму, але з часом почне навіть розчинятися.

Підроблена копчена риба

Думаєте, насправді рибу коптять? А ось і ні. Деякі виробники роблять її за допомогою рідкого диму. Це найсильніший канцероген, заборонений у багатьох країнах світу.

Виробники рідкого диму запевняють: основний компонент рідини – витяжка зі звичайного диму. Рецепт, ясна річ, тримається в найсуворішому секреті.

З таким “димком” закоптити рибу тепер не проблема. У півлітровій банці води розчиняємо дві столові ложки солі і 50 грам рідкого диму, занурюємо рибку, і залишаємо в холодильнику на два дні. Копчена риба готова – і не треба тирси та дров.

Як перевірити натуральність продукту?

Відрізнити справжню рибу від підробленої копченої – нелегко. Але можна. На розрізі у справжньої копченої риби м’ясо має жовтуватий відтінок, а в районі черевця збирається жир такого ж кольору. Риба пофарбована “димком” в розрізі має колір простого оселедця і виділення жиру практично не має.

Підроблені крабові палички

Хоч покупцям давно відомо, що при виробництві крабових паличок не постраждав жоден краб, цей продукт продовжує користуватися чималим попитом.

Однак не всі знають, що в основному крабові палички не містять навіть натяку на рибу.

До складу крабових паличок входить крохмаль, барвники, консерванти і сурімі (рибний фарш). Так написано на багатьох упаковках. Але, з’ясувалося, що і в цьому фарші самої риби не більше 10%. Експерти навіть після проведених аналізів не змогли точно з’ясувати, з чого складаються ті 90%, що залишилися.

Консерви

З консервами – окрема історія. Купуючи цей товар, можна зіштовхнутися одразу з декількома проблемами.

Трапляється, що виробники рибних консерв використовують соусу більше ніж належить, істотно економлячи на виготовленні. Буває, що до самої рибі додають збільшувачі об’єму. Іноді при неправильному закупорювання консерви всередину може потрапляти олово і надалі окислюватися.

Найнебезпечніше – наявність консервантів (наприклад сорбінової кислоти). Консерванти для збереження продуктів люди використовують давно. Тільки останнім часом природні консерванти замінили синтетичними, а ось вони вже не дуже безпечні.

Так, вони зупиняють утворення в консарвах бактерій, збільшують термін зберігання продукту, колір, запах. Але ці ж речовини можуть спровокувати розлади шлунка, зміну артеріального тиску і навіть рак.

Підроблена оливкова олія

Те масло, яке сьогодні продають під виглядом високоякісного оливкового, щонайменше на 80% – суміш дешевих рослинних масел з Тунісу, Марокко, Греції та Іспанії. Особливої ​​користі від такого продукту не більш, аніж від звичайної соняшникової олії.

Дивно, але люди так звикли до смаку фальшивки, що тепер справжній чистий продукт досить часто приймають за підробку. Солідна частина справжньої оливкової олії на ринку або сильно розбавлена ​​більш дешевою сировиною, або є повною імітацією.

А ще кажуть, що фальсифікація оливкового масла – один з найприбутковіших видів “діяльності” італійської мафії. Ходять чутки, що доходи від такої “оливкової” олії можна порівняти у них з доходами від наркотрафіку.


Перегляди: 21
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: