НОВИНИ

Поточна ціна на мед не покриває витрат бджолярів

08.10.2020 10:02
yBVrFD5AgLEq0tGCFDP1kLewsBykVYfXk6o8e7DV-content_front

Роздрібна ціна на мед у 120-140 гривень за літр не покриває витрат українського бджоляра. На думку власника сімейної пасіки Мар’яна Дитюка, продавати натуральний продукт за такою ціною – невигідно, а вартість меду в Україні повинна бути утричі вище. Про це повідомляє pressclublviv, пише agronews.ua.

“Я змалечку виріс на пасіці, потім отримав її у спадок від батька, тепер тут працюю разом з дружиною і двома синами, ми маємо 240 бджолиних сімей. Добрий, чистий мед – це чималі витрати, адже бджоли потребують належного догляду. У нашому господарстві ми виготовляємо тільки натуральний, екологічно-чистий мед. Але я бачу на ринку понад 50% фальсифікату. І низька ціна повинна насторожити покупця” – розповів бджоляр.

За словами Мар’яна Дитюка, для того щоб здешевити ціну меду потрібна допомога держави. Наразі, держава відшкодовує малому пасічнику лише 200 гривень за одну бджолину сім’ю. Цих грошей недостатньо для розвитку галузі бджільництва.

“Якщо держава компенсуватиме фермеру витрати на обладнання для бджолярства, принаймні 70% від його вартості – це виведе пасічну галузь на якісно новий рівень. Із такими ресурсами ми би навіть могли конкурувати на міжнародному ринку. У часи епідемії це дуже важливо, адже на пасіках, крім меду, роблять пергу, маточне молочко, прополіс. Ці продукти зміцнюють імунітет і допомагають долати недугу, на них є попит. Наша пасіка продавала мед в Австрію, де споживач вельми прискіпливий. Вони зробили ретельну експертизу, наш продукт їм сподобався. Але біда, що більшість бджолярів прямого виходу на ринок не мають. Нині український мед у Європу продають посередники, але його кількість невелика. Але при правильному господарюванні й вкладенні коштів цей сектор міг би давати дуже добрий прибуток до бюджету, – додав Мар’ян Дитюк.

Дитюк також наголосив, що оскільки бджоли є важливою частиною екосистеми, то пасіки важливі для розвитку садівництва і польових культур.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: