НОВИНИ

Польща ризикує втратити врожай лохини

17.04.2024 18:15
11

Надзвичайно тепла погода в березні та на початку квітня 2024 року в Польщі значно прискорила вегетацію рослин. Деякі сорти лохини почали цвісти на 4 тижні раніше, ніж зазвичай. Таких ситуацій ще не було в історії вирощування лохини в Польщі. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

“Це унікальний випадок за мій 25-річний досвід вирощування лохини! Такого раннього цвітіння ранніх сортів я не пам’ятаю”, – розповів фермер Мирослав Гарлінський з Долецького (Мазовія).

На підтвердження цього він наводить зі своїх записів історичні дані, пов’язані з початком цвітіння кількох сортів лохини.

Одним з найбільш ранніх сортів лохини є Патріот. У звичайні роки зазвичай він починає цвісти на початку травня, а цього року – вже 7 квітня. Сорти чорниці Ерліблю і Дюк зазвичай зацвітають відразу після Патріота. За історичними даними, зібраними паном Мирославом, у звичайні роки це відбувалося між 5 та 10 травня. Цього року сорт Ерліблю почав цвісти 8 квітня. Дюк ще не цвіте, але почне цвісти через кілька днів.

Таку ситуацію можна вважати аномалією, спричиненою температурним режимом березня та квітня. Однак це не йде на користь ні заводам, ні виробникам. Чим більш прогресивна стадія розвитку рослини, тим більш сприйнятлива вона до низьких температур. Водночас уже є прогнози щодо можливих заморозків, які можуть статися наприкінці квітня цього року.

“Так раннє цвітіння лохини не означає, що рано почнеться сезон збору врожаю. У нас уже були роки раннього цвітіння, але плодоношення почалося в звичайний час. Тому я б не був оптимістом щодо винятково раннього збору лохини на наших плантаціях”, – каже Мирослав Гарлінський.



Перегляди: 142
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: