АНАЛІТИКА

Озвучено оновлені ціни на заморожену малину

15.04.2024 07:03
3

Початок сезону 2023/24 років ознаменувався справжнім шоком для малинового сектора Європи та Азії. Залишки замороженої малини в сховищах Сербії та Польщі були рекордно високими, а малину просто ніхто не хотів купувати, незалежно від ціни. Називалися навіть ціни на рівні 1,0-1,2 євро за кг малини не найвищої, щоправда, якості й ось за цими цінами щось можна було продати. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Коли ж почалося збирання малини в Україні, то надії на відновлення цін, здавалося б, звалилися відразу, бо заморозчики ще більше знизили ціни на сировину! Ціни на малину для заморозки в Україні опускалися до неймовірних 12 грн/кг, що, як багато хто вважав, свідчило на користь сценарію збереження вкрай низьких цін на готову продукцію, враховуючи дуже низьку собівартість продукції в Україні.

Однак досвідчені учасники ринку знають, що ціни на продукцію не залежать від її собівартості.

Влітку та восени в Польщі спостерігалися хвилювання та обурення у зв’язку з імпортом малини та інших продуктів харчування з України. Налякані низькими цінами в Україні польські аграрії думали, що, заблокувавши імпорт з однієї країни, вони зможуть розв’язати проблему ціни.

У якомусь сенсі може здатися, що це їм вдалося, тому що ціни на заморожену малину почали відчутно зростати лише в грудні 2023 року, коли Польща почала блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Це призвело до зупинки потоку малини з України до Польщі.

При цьому Польща значну частину експорту замороженої малини забезпечує саме за рахунок імпорту та реекспорту українських ягід, тож виник і дефіцит польської малини в Європи. А Польща в ЄС – найбільший експортер.

Однак головна причина зростання цін на малину полягала в тому, що попит на неї, після двох поспіль років низьких цін, почав різко зростати. До кінця року переробники молока, кондитери та інші представники харчової промисловості почали повертати неймовірно дешеву малину в рецептури своєї продукції, здешевлюючи її. Це збіглося з блокуванням кордонів і дало поштовх зростанню цін.

На початку 2024 року на ринку почали швидко поширюватися чутки про вкрай низькі запаси замороженої малини різних категорій якості. Це стало важливим предметом обговорень у колах “заморозчиків”, чим не забарилися скористатися власники малини та почали підвищувати ціни. Відтоді ціни на малину стабільно зростають, і зараз ринок настільки пожвавився, що угоди активно йдуть за всіма категоріями якості за умови наявності малини.

Протягом 1 кварталу 2024 року ціна постійно зростала. Нагадаємо, що саме з 1 січня харчовики різко підвищили обсяги закупівлі малини, чим ще більше підштовхнули ціни на цю ягоду. При цьому Польща продовжувала створювати проблеми навіть для транзиту малини з України, ще більше нагнітаючи психологічний фактор зростання.

На цей час у багатьох виробників замороженої малини вже дійсно не залишилося запасів продукції. Сьогодні на ринку можна знайти тільки точкові пропозиції. У зв’язку з цим цінова ситуація виглядає доволі цікавою, бо за наявності обсягу та якості продукції, можна отримати непогану ціну.

Ми зібрали інформацію щодо цін на заморожену малину від трейдерів і переробників, і ось що в нас вийшло станом на 12 квітня 2024 року.

  • Крамбл: 1,35-1,45 EUR в Європі (кілька місяців тому можна було знайти дану якість по 0,80 EUR)
  • Гріс: 1,80 EUR у Європі (пропозицій цієї категорії майже немає – дефіцит зростає)
  • Заморожена сировина: пропозицій немає
  • 70/30: 2,50-2,60 EUR в Європі
  • 80/20: 2,60-2,68 EUR у Європі
  • 90/10: 2,68-2,85 EUR в Європі (є поодинокі угоди по 2,60 EUR, але вони не є показовими, оскільки в цих випадках продавцю зазвичай потрібні термінові). Лише кілька місяців тому можна було знайти малину цієї категорії якості за 1,80-1,90 EUR.
  • 95/5 (4*2,5 кг): 2,95 EUR у Європі

Таким чином, можемо констатувати, що ціни на малину зростають навіть швидше, ніж можна було очікувати, і вони вже вищі, ніж у січні 2023 року. Ба більше, на ринку є передумови для подальшого зростання, оскільки всі альтернативні постачальники замороженої малини з Азії або Північної Африки також підіймають ціни, спираючись на інформацію про дедалі вищий попит.

Учасники ринку кажуть, що цілої малини на ринку практично немає, тому в категоріях найвищої якості спостерігається ажіотажний попит.

Компанії, що мають зобов’язання з виконання контрактів на поставку ягоди своїм клієнтам, зараз намагаються встигнути вибрати хоч якусь кількість із залишків на ринку. Малину все ще можна знайти в Україні, Польщі, Сербії, Молдові та деяких країнах-трейдерах.

Однак з огляду на інтенсивність угод, є ймовірність, що до кінця квітня – середини травня пропозицій ягоди на ринку вже не буде і доведеться покладатися на імпорт малини з Китаю і Марокко. Хоча щодо Марокко поки що реальних пропозицій замороженої ягоди немає.

Якщо врахувати, що багато країн, насамперед Польща, Сербія та Боснія і Герцеговина, як і країни “ЄС-15”, скоротили площі під малиною, а ціни на альтернативні види заморожених фруктів і ягід також залишаються порівняно високими, то цінові перспективи на новий сезон щодо малини мають непоганий вигляд.

Однак не варто забувати про те, що головним фактором ціноутворення на будь-який товар є попит. Якщо малина подорожчає надто сильно, то, хто знає, можливо, харчова промисловість із 2025 року знову почне відмовлятися від малини на користь дешевших альтернатив.



Перегляди: 35
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: