НОВИНИ

Податкова покриває корупційні схеми зі сплати ПДВ

30.09.2021 18:02
depositphotos_25236787-stock-photo-giving-a-bribe-into-a

Уряд не має претензій до роботи Державної податкової служби (ДПС), незважаючи на схеми з “скрутками” зі сплати ПДВ, які завдають українському бюджету збитків на десятки мільярдів гривень. Про це повідомляє Апостроф, пише agronews.ua.

Уряд визначився з кандидатурою на посаду нового глави податкової. “Кабінет міністрів визначив переможцем конкурсу на обрання керівника Державної податкової служби (ДПС) чинного виконувача обов’язків керівника”, – написав у своєму Telegram-каналі народний депутат України, голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький.

В.о. голови ДПС є Євген Олейніков. Він очолив відомство після того, як в кінці травня тодішнього керівника податкової Олексія Любченка призначили міністром економіки. До цього – з 29 квітня 2020 року – Олейніков був заступником голови ДПС.

Кабмін в серпні оголосив конкурс на посаду головного податківця країни, і в фінал вийшли три претенденти – Євген Олейніков, а також його заступники Наталія Рубан і Наталія Калєніченко.

Таким чином Олейніков став повноправним главою ДПС. При цьому офіційної інформації про це призначення поки немає.

До речі, за словами Мар’яна Заблоцького, призначення нового керівника податкової відбулося з порушенням термінів проведення конкурсу – законом на це відводиться 45 днів, хоча в даному випадку призначення відбулося на 47-й день. “Це дає право будь-якому з учасників конкурсу оскаржити таке призначення”, – зазначив нардеп.

При цьому він побажав новому (старому) голові податкової гідно виконувати свої посадові обов’язки.

Під дахом податкової

Податкова і митниця, які то об’єднуються, то знову поділяються на два відомства (з 2019 роки після реорганізації і скасування Державної фіскальної служби, в Україні існують Державна митна служба та Державна податкова служба), вважаються для призначенців непростим фронтом роботи. Для обох служб однією з головних проблем є так звані “скрутки”, які позбавляють державний бюджет десятків мільярдів гривень доходів щорічно.

Що таке “скрутка”? Якщо коротко, то це – зменшення податкового зобов’язання зі сплати ПДВ, нарахованого з продажу одного товару, завдяки податковому кредиту, отриманому при покупці іншого товару. Як правило, схема полягає в тому, що два підприємства віртуально обмінюються податковими зобов’язаннями та кредитами. Тобто одне підприємство продає іншому документи на сплачений при імпорті ПДВ, а отриману продукцію продає за готівку, не оформлюючи при цьому податкові документи.

Як уже зазначалося вище, втрати бюджету від таких схем колосальні. За твердженням колишнього міністра фінансів України Ігоря Уманського, щомісяця “скрутки” з ПДВ завдають державній скарбниці збиток в середньому на 5 мільярдів гривень.

Мар’ян Заблоцький згоден, що втрати бюджету від цієї схеми становлять мільярди, але переконаний, що вони все ж таки дещо скромніші.

“Вони складають приблизно від 2,5 до 3,5 мільярди гривень в місяць в залежності від економічної активності. Це менше, ніж раніше, але все одно, на жаль, дуже високий рівень”, – сказав нардеп в коментарі “Апострофу”, додавши, що раніше втрати цілком могли сягати приблизно 4 мільярдів гривень.

За його словами, у схемі зі “скрутками” переважно задіяні імпортери, які завозять в Україну товар, часто із заниженою митною вартістю, компанії, що реалізують цей товар, а також організовані злочинні групи, що забезпечують покупку сплаченого на митниці ПДВ. “І під повним кришуванням податківців вони продають ці документи іншим підприємствам”, – сказав Заблоцький.

Він зазначив, що такі “скрутки” проводилися навіть через мережі супермаркетів, при цьому, коли відповідна інформація потрапляла в публічну площину, такі схеми швидко закривалися.

А це означає, що з ними цілком реально боротися.

Колода в оці

Але поки особливих успіхів у цій боротьбі не спостерігається. Мабуть новопризначений глава ДПС Євген Олейніков зможе змінити ситуацію?

“Олейніков – професійний податківець, і я впевнений, що при його серйозному бажанні він зможе закрити “скрутки” до мінімуму”, – говорить Мар’ян Заблоцький.

Що до досвіду, то Євген Олейніков дійсно професіонал в податковій сфері, але чи буде у нього бажання боротися з корупційними схемами?

Свій трудовий шлях він починав у податковій міліції рідного для нього Запоріжжя, потім пішов на підвищення в Державну податкову адміністрацію. Згодом Олейніков перейшов на роботу в Міністерство фінансів, після цього – в Міністерство економіки. Після Революції гідності Олейніков деякий час навіть вважався безробітним, а потім працював у приватному секторі. І ось, що називається, повернувся до витоків.

У серпні міністр фінансів Сергій Марченко недвозначно дав зрозуміти, що Олейніков його цілком влаштовує на посаді глави податкової. “Виконуючий обов’язки глави податкової зараз Євген Олейніков, я ним задоволений… В цілому командою Держподаткової я задоволений. Це одна з найбільш професійних команд у всій Україні”, – сказав Марченко в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Тому його нещодавнє призначення виглядає цілком логічним.

Як розповіло “Апострофу” джерело в керівництві провладної партії “Слуга народу”, ринку поданий цілком прозорий сигнал: “Всіх влаштовує нинішня система “скруток”.

“Те, що в фінал конкурсу вийшли Олейніков і два його заступники, говорить про те, що конкурс був фіктивний і підлаштований відповідно конкретно під нього”, – заявив в коментарі виданню глава підкомітету з питань оподаткування податком на додану вартість парламентського комітету з питань фінансів, податкової і митної політики Олексій Леонов.

За його словами, главі ДПС неодноразово вказували на корупційні схеми з ПДВ, але реакції на ці сигнали не було.

“З боку Олейнікова я жодного разу не отримав виразної відповіді щодо компаній з “скрутками”, – сказав Леонов. – Є, наприклад, конкретна схема щодо Одеського кабельного завода, про яку я Олейнікову особисто говорив, а він її чомусь не помічав, поки Служба безпеки України не виявила конвертаційний центр на 40 мільйонів гривень по цьому підприємству. І таких прикладів – мільйони”.

Представники влади люблять скаржитися, що українці не платять податки, в зв’язку з чим придумують все нові способи, як у громадян що-небудь все ж таки забрати. Однак виходить як в євангельській притчі – в чужому оці соломинку бачать, а в своєму – колоди не помічають.

Нагадаємо, що Оприлюднено оновлені ціни на соняшникову олію.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: