НОВИНИ

Перша фунгіцидна обробка зернових

31.03.2023 09:01
Young,Wheat,Winter,Crops,In,A,Field

Відновлення вегетації озимих зернових культур триває. І вже незабаром аграріям необхідно буде планувати першу фунгіцидну обробку. Яким діючим речовинам віддати перевагу та на які особливості варто звернути увагу – підкажуть фахівці компанії  Ukravit.

«На загальний стан та рівень інфікування хворобами озимих зернових в ранньовесняний період впливає цілий ряд чинників, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Це і якість протруювання посівного матеріалу, і порушення сівозміни, яке призводить до накопичення патогенів, і строки сівби – адже рослини занадто раннього строку сівби, які ввійшли на перезимівлю в оптимальній фазі із достатньо розвиненою листовою поверхнею, або загущені посіви більш сприйнятливі до ураження хворобами ще як в осінній період, так і в ранньовесняний. Зважаючи на складні умови, в яких проходила осіння посівна, після відновлення вегетації озимі зернові культури як ніколи потребуватимуть фунгіцидного захисту. Так, вже сьогодні наші фахівці із різних регіонів України відзначають у посівах озимих пшениці, жита та ячменю у південних, центральних та західних областях розвиток борошнистої роси, септоріозу, прикореневих гнилей, гельмінтоспоріозу, темно-бурої плямистості, рідко – снігової плісняви. Тому, як тільки дозволять погодні умови, необхідно провести першу весняну обробку проти комплексу небезпечних хвороб».

Для першої фунгіцидної обробки Олександр рекомендує обрати двокомпонентний фунгіцид Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л). Тіофанат-метил у його складі блокує процес поділу клітин патогенів, в результаті чого росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується, і ріст міцелію гриба не відбувається. А флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується акропетально, порушуючи синтез ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого мембрани втрачають свої властивості, і патоген гине.

Захисник Екстра володіє профілактичними, лікувальними та викорінюючими властивостями. Комбінація діючих речовин у його складі, з одного боку, забезпечує контроль комплексу хвороб, а з іншого – мінімізує ризик виникнення у патогенів резистентності. Проведена профілактично, обробка цим фунгіцидом попередить або не дозволить інфікувати посіви озимих зернових культур борошнистою росою, септоріозом, плямистостями, прикореневими гнилями тощо. Якщо ж посіви вже уражені збудниками цих хвороб, препарат забезпечить виражений «стоп-ефект» і тривалий період захисної дії навіть нових приростів.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: