НОВИНИ

Безконкурентне середовище на старті

29.03.2023 09:01
Row,Of,Young,Corn,Plants,Against,The,Sky

Ні зменшення посівних площ, ні обмежені експортні можливості, ані дорога логістика не стали на заваді посівній – 2023. За попередніми оцінками, площі під олійними культурами вперше перевищать площі під зерновими; планують аграрії сіяти й кукурудзу. Щоб у таких умовах отримати максимальні врожаї, фахівці компанії Ukravit закликають ретельно спланувати захист культур, особливо – на ранніх етапах вегетації.

«Створення безконкурентного середовища для соняшника, кукурудзи та сої на початкових етапах вегетації – основа розкриття їх генетичного потенціалу врожайності, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець – Адже в цей період культури ростуть досить повільно і не здатні чинити фітоценотичний тиск на сегетальну рослинність, а відповідно ризикують недоотримати життєво необхідні світло, простір, вологу та елементи мінерального живлення. В різні роки втрати врожаю сої через забур’яненість можуть становити до 50% і більше, соняшника – до майже 30%, а кукурудзи – до понад 70%. І це не беручи до уваги інші загрози, що можуть бути у посівах із року в рік, – хвороби, шкідники, несприятливі гідротермічні умови тощо. Тому, щоб ваші посіви не конкурували на початкових етапах росту з бур’янами, неодмінно зверніть особливу увагу на надійний ґрунтовий гербіцидний захист».

При виборі рішення для ґрунтового гербіцидного захисту цих культур фахівець радить взяти до уваги декілька важливих факторів. По-перше, врахувати попередника – адже саме це визначає потенційну видову забур’яненість поля. По-друге – вміст гумусу: чим він нижчий, тим нижча норма витрати препарату. Нарешті, варто взяти до уваги й рівень зволоження ґрунту в регіоні вирощування: адже за недостатнього зволоження гербіцид може знижувати свою біологічну ефективність і можливість зв’язуватись з ґрунтової вологою, а за надмірного – є ризик часткового промивання препарату в нижні горизонти ґрунту.

Якщо на вашому полі із року в рік переважають злакові бур’яни та наявні окремі дводольні види, Олександр рекомендує віддати перевагу рішенню на основі пропізохлору – гербіциду Тізер (пропізохлор, 720 г/л). Діюча речовина препарату поглинається проростками та кореневою системою бур’янів і блокує поділ клітин шляхом інгібування синтезу дволанцюгових жирних кислот. Бур’яни швидко гинуть, а на поверхні ґрунту формується захисний гербіцидний «екран», здатний тривалий час стримувати появу наступних хвиль їх сходів.

Тізер знімає проблему забур’яненості на ранніх етапах росту соняшника, кукурудзи та сої поширеними однорічними злаковими та деякими дводольними видами – мишієм (види), просом курячим, пальчаткою, видами щириці, підмаренником чіпким, грициками тощо. Своєчасне обприскування забезпечує тривалий період захисної дії в посівах – до 12 тижнів, залежно від потенційної забур’яненості та погодних умов. При цьому гербіцид не є фітотоксичним до культурних рослин навіть при випаданні надмірної кількості опадів або пониженні температури, що є типовим для весняного періоду, і швидко розпадається у ґрунті на нетоксичні сполуки.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: