НОВИНИ

Озвучено терміни посіву насіння овочів на розсаду

18.04.2023 19:08
1516561939_termin

Озвучено терміни посіву насіння овочів на розсаду. Про це повідомляє Петриків, пише agronews.ua.

  • Для визначення дати посіву насіння необхідно врахувати наступні чинники:
  • дата передбачуваної висадки розсади на постійне місце. Як правило, якщо саджати розсаду передбачається в захищений ґрунт, бажано, щоб вона була готова до 10 – 20 травня, якщо у відкритий – не раніше 10 червня;
  • середні терміни появи сходів після посіву (у різних культур вони зазвичай складають від 3 до 15 днів);
  • вік, до якого потрібно виростити розсаду, перш ніж висаджувати на постійне місце.
  • після пікіровки (якщо вона знадобиться) і будь-якої іншої пересадки (навіть без ушкодження земляної грудки), сіянцю знадобиться ще декілька днів на адаптацію і приживання, ці дні теж бажано враховувати при підрахунках.

Наприклад, розсаду селери висаджують у відкритий ґрунт близько 25 травня. Від цієї дати потрібно відкласти назад оптимальний вік розсади, який складає 70-80 днів, додавши до нього дні, які пройдуть від посіву до сходів, – до 15 днів, і декілька днів на приживання розсади після пересадки. Так, щоб розрахувати, коли можна сіяти насіння селери на розсаду, від дати 25 травня потрібно відняти 90-95 днів. Виходить, що починати посів селери на розсаду можна після 25 лютого. Якщо хочеться отримати перший врожай до певної дати, треба враховувати ще й тривалість вегетації рослини від посадки до перших плодів (зазвичай вона вказується на пакетику з насінням).

Наприклад, у ранніх сортів і гібридів помідорів термін вегетації до перших плодів становить близько 100 днів. Оптимальний вік розсади для висадки на постійне місце – 45-50 днів. Середній термін від посіву до сходів – 7-8 днів. Оптимальний термін висадки підготовленої розсади в теплицю – близько 1 червня. Таким чином, щоб отримати перший урожай салатних томатів до 20 липня, сіяти насіння треба починати за 100 днів до цієї дати плюс тиждень від посіву до сходів і близько п’яти днів на адаптацію розсади після висадки. Приблизна дата посіву -1-8 квітня.

По такому ж алгоритму розраховуються терміни посіву насіння гарбузових культур, огірків, кабачків, гарбузів, динь, кавунів. Потрібно пам’ятати, що ці культури більш скоростиглі і гірше переносять пересадку, тому їх вирощують відразу в індивідуальних горщиках (краще в торф’яних, щоб не витягати перед посадкою) і не довше, ніж до появи 3-4 справжніх листків. Ці культури дуже світлолюбиві, тому сіяти їх треба не раніше, ніж 10 – 20 квітня.

Сіяти томати, перці і баклажани на розсаду в лютому-березні є сенс за наявності теплиць, що обігріваються, і можливість висадити розсаду на постійне місце у кінці квітня, на початку травня.
І потрібно пам’ятати, що занадто нетерплячі садівники ризикують отримати перерослу розсаду. Перерощуння не занадто позначається лише на розсаді селери і перцю.

Орієнтовні дати посіву розсаду основних овочевих культур для середньої смуги України:

Селера. Посадка – 25 травня. Вік розсади – 70-80 днів, від посіву до сходів – до 15 днів. Посів – після 25 лютого.
Солодкий перець. Посадка в теплицю – 5 червня. Вік розсади – до 70 днів, від посіву до сходів – 12-14 днів. Посів – після 10 березня.
Капуста білокачанна рання. Посадка – після 20 травня. Вік розсади – до 50 днів, від посіву до сходів – 5 днів. Посів – 15 березня.
Капусту кольорову і броколі сіють разом з ранньою білокачанною капустою.
Цибуля чорнушка і порей. Посадка – в середині травня. Вік розсади – до 50 днів. Посів – після 15 березня.
Баклажани. Посадка в теплицю – 5 червня. Вік розсади – до 50 днів, від посіву до сходів – 12 днів. Посів – 1 квітня.
Томати. Вік розсади – 45-50 днів, від посіву до сходів – 7-8 днів. Посів – 1- 8 квітня. Огірок. Посадка в теплицю без технічного обігріву – після 25 травня. Вік розсади – 25-27 днів, від посіву до сходів – 3 дні. Посів – не раніше 25 квітня.
Салат качанний. Посадка – 10 червня. Вік розсади – до 40 днів, від посіву до сходів – 4 дні. Посів – після 25 квітня.
Капуста білокачанна середньостигла. Посадка – після ранньої білокачанної капусти. Вік розсади – до 40 днів. Посів – у кінці квітня.
Гарбуз, кабачок, патисон. Посадка – 10 червня. Вік розсади – 25-27 днів, від посіву до сходів – 4 дні. Посів – після 10 травня.


Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: