За даними Держстату, запаси зернових та олійних культур в Україні значно нижчі, ніж рік тому, пише agronews.ua.
Станом на 1 березня 2021 року запаси соняшника зменшилися у порівнянні з показником 2020 року на аналогічну дату на 31% або 1,65 млн тонн з 5,23 до 3,62 млн тонн, з яких 1,83 млн тонн знаходяться у сільгоспвиробників, а 1,79 млн тонн – на підприємствах, що займаються зберіганням та переробкою зерна.
Запаси сої зменшилися на 15% з 1,05 млн тонн до 894,5 тис тонн, з яких 603,3 тис тонн знаходяться у аграріїв, а 291,2 тис тонн – на підприємствах по зберіганню та переробці зерна.
Запаси ріпаку зменшилися на 42% з 99,7 до 57,4 тис тонн, з яких 47,3 тис тонн знаходяться у аграріїв, а 10,1 тис тонн – на підприємствах по зберіганню та переробці зерна.
Загальні запаси зернових та зернобобових культур станом на 1 березня зменшилися у порівнянні з відповідним торішнім показником на 11% або 2 млн тонн з 17,88 до 15,88 млн тонн, зокрема:
– запаси пшениці – на 9% до 4,56 млн тонн, з яких 3,16 млн тонн знаходяться у аграріїв, а 1,39 млн тонн – на підприємствах по зберіганню та переробці зерна,
– запаси кукурудзи – на 7% з 10,68 до 9,9 млн тонн, з яких 5,56 млн тонн знаходяться у аграріїв, а 4,35 млн тонн – на підприємствах по зберіганню та переробці зерна,
– запаси ячменю – на 48% до 820 тис тонн, з яких 605 тис тонн знаходяться у аграріїв, а 215 тис тонн – на підприємствах по зберіганню та переробці зерна.
А запаси жита виросли в 1,9 рази до 156 тис тонн, з яких 87,2 тис тонн знаходяться у аграріїв, а 68,8 тис тонн – на підприємствах по зберіганню та переробці зерна.
Нагадаємо, що озвучено зовнішньоторговельний обіг продукцією АПК у січні 2021 року.