НОВИНИ

Озвучено ряд агропідприємств, які невдовзі підуть з молотка

27.08.2021 13:03
sold-e1581434123517-1024x657

Майже сотня державних сільськогосподарських підприємств незабаром має піти з молотка. Більшість з них – збиткові, “при смерті” або давно “мертві”. Що буде з їхньою землею? Про це повідомляє ЕП, пише agronews.ua.

В Україні є чимало державних аграрних підприємств, що володіють тисячами гектарів землі – ресурсом, який міг би дозволити державним компаніям стати прибутковими і приносити користь країні.

Утім, реальність інша. Попри наявність родючого чорнозему, державні та комунальні землі не приносять прибутку державі. Навіть навпаки: вона отримує сотні мільйонів гривень збитків.

Серед держпідприємств у галузі є прибуткові господарства, але їх “плюси” не перекривають “мінуси” неефективних колег.

Органи влади, які керують такими підприємствами, пояснюють це невигідними умовами роботи або невигідними договорами, які уклали попередники.

Насправді ж мова йде про нелегальний бізнес, який підігрівається ринком тіньової оренди державних земель.

Один з прикладів – багатостраждальне ДП “Конярство України” із земельним банком 43 тис га землі. Його співробітництво з низкою підприємств, у тому числі шляхом укладання договорів спільної діяльності, закінчилося мільйонними збитками для держкомпанії.

Наразі ж мова піде про підприємства, які перебувають в управлінні Фонду держмайна. Що з ними відбувається, якими площами ріллі вони володіють та як їх планують продавати?

Нагадаємо, що на вихідні погода зміниться кардинально.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: