ВАЖЛИВО

В Україні оприлюднено прогноз врожаю пшениці у 2020 році

01.05.2020 07:02
пшениця-1024x683

В цілому перезимовка озимини в Україні пройшла добре, якщо не брати до уваги того, що на полях у цьому році не було снігу. А ось відсутність весняних опадів у аналітиків викликає тривогу – зволоженість грунту в південних регіонах практично нульова, вважає провідний експерт зернового ринку Єлизавета Малишко. Про це повідомляє «УкрАгроКонсалту», пише agronews.ua.

Особливо критична ситуація на півдні України. «Якщо дивитися дані по Одесі з січня, то кількість опадів, що випала, не надто критично відрізняється від норми. Але верхній шар грунту сухий, це реальна проблема. Зараз зволоженість там з першої декади квітня практично дорівнює нулю», – каже фахівець.

Деякі пшеничні поля в Бессарабії після зимово-весняної посухи виявилися малопридатні для відновлення. На південний захід України припадає найбільший дефіцит вологи – за 90 днів там випало менше 40 мм опадів, що є критичним. По всій іншій Україні ця ситуація виглядає не так однорідно.

«Є і середньозволожені, що не настільки сухі ділянки ґрунту. На півдні Київської області – так, грунт дуже сухий, дуже потрібно зволоження. Але при травневих дощах озима пшениця там може дати непоганий урожай », – говорить Єлизавета Малишко.

Для того, щоб розуміти, наскільки відсутність опадів в березні-квітні критично для врожайності, аналітики «УкрАгроКонсалту» побудували графіки для Вінницького регіону – динаміка зміни врожайності в цьому регіоні найближче до того, що відбувається в цілому по Україні. Аналіз показав, що опади в березні-квітні прямо не впливають на фінальну врожайність. По-іншому йдуть справи з травневими опадами. Тільки в ті роки, коли травневі опади перевищували норму, або хоча б досягали її – врожайність озимої пшениці була вищою тренда.

Графік залежності врожаю пшениці від травневих опадів

Графік залежності врожаю пшениці від травневих опадів

«Таким чином, на сьогоднішній момент «УкрАгроКонсалт» визнає, що врожайність озимої пшениці, можливо, буде нижче трендової. Ми зараз закладаємо порядку  5%  зниження врожайності від тренда і більш  5% (5,2%)  від минулого року. Вважаємо, що в разі випадання нормального кількості травневих опадів, урожай пшениці може скласти  25,9  млн т. Це набагато нижче, ніж  28,3  млн т в минулому році, але тим не менш, це досить високий показник врожаю по пшениці. В цьому випадку експортний потенціал України може скласти  17,2  млн тонн», – прогнозує експерт.

Нагадаємо, Україна цьогоріч впритул наблизилася до сукупного врожаю у 100 млн тонн зерна.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: