АНАЛІТИКА

Україна цьогоріч впритул наблизилася до сукупного врожаю у 100 млн тонн зерна

30.04.2020 15:02
2e8bf6f45fb2b01f7bc63e367c45fa81_XL

В Україні завершується зерновий сезон 2019/2020 МР. Сезон, в якому були поставлені рекорди як з виробництва, так і з експорту зернових та олійних культур. Україна в цьому маркетинговому році впритул наблизилася до знаменної цифрі – 100 млн тонн сумарного виробництва зернових і олійних. Про це розповіла провідний експерт зернового ринку Єлизавета Малишко. Про це повідомляє «УкрАгроКонсалту», пише agronews.ua.

Єлизавета Малишко зазначила, що нинішній сезон виявився незвичайним через поведінку цін, особливо пшеничних. У поточному маркетинговому сезоні Україна може в кінцевому підсумку поставити на зовнішні ринки близько 55 млн тонн зерна.

Цінові перегони-2020

«Через побоювання, що під час карантину попит на пшеницю впаде, ціни на культуру у нас знижувалися високими темпами. Але потім, коли виріс споживчий попит на продукти переробки, вартість пшениці почала так само швидко рости. Зараз до цього драйверу додалися також погодні умови», – зауважує Єлизавета Малишко.

Саме ціни в цьому сезоні стали основним драйвером для відвантажень пшениці за кордон. За словами експерта, у другій половині маркетингового року у України «відкрилося друге експортне дихання».

«У березні було експортовано 1 млн 300 тис. тонн пшениці, це – абсолютний рекорд для березня. І зараз, в квітні, тривають досить швидкі темпи експорту. Якщо буде завантажено всі кораблі, які на даний момент перебувають у портах України, або ж направляються в порти під завантаження, то експорт пшениці в квітні теж може досягти 1,2-1,3 млн тонн. Таким чином, сумарно до кінця квітня вже буде експортовано близько 19 млн тонн пшениці », – розповіла аналітик “УкрАгроКонсалт”.

У червні трейдери зможуть піти на відпочинок

У поточному сезоні Україна експортує пшеницю набагато активніше, ніж в минулому році – в першій половині сезону вже було відвантажено 77% від усього експортного потенціалу.

Зокрема, за даними МЕРТ, пшениці відправлено на експорт 18,88 мільйона тонн, ячменю – 4,6 мільйона тонн, кукурудзи – 25,8 мільйона тонн, жита – 8,2 тисячі тонн. Крім того, експортовано борошна пшеничного та інших культур 292,6 тисячі тонн, що на 51,4 тисячі тонн більше, ніж за відповідний період минулого МР.

Раніше Україна затвердила граничні обсяги експорту пшениці у 2019-2020 маркетинговому році на рівні 20,2 мільйона тонн.

За даними Мінекономіки, врожай в Україні у 2019 році становив 75 мільйонів тонн, з яких 54 мільйонів тонн буде експортовано на зовнішні ринки.

Якщо до цих обсягів додати ще близько півмільйона тонн пшениці, які вирушили на зовнішні ринки у вигляді продукції переробки, то в травні Україна зможе експортувати ще 0,5 млн тонн пшениці. На червень вже практично нічого не залишається, і трейдери зможуть йти на відпочинок, – зауважує Малишко.

Правда, уточнила Єлизавета Малишко, цей відпочинок буде не дуже довгим, тому що новий сезон може розпочатися раніше, ніж звичайно – в полях пшениця нового врожаю випереджає звичайні темпи дозрівання.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: