НОВИНИ

Олійна галузь переорієнтувалась: відомо деталі

14.02.2023 15:17
Sunflower Oil And Sunflower Flowers Close-up

Жироолійна галузь України продовжує працювати в умовах війни, підлаштовуючись під реалії поточної ситуації (низький урожай соняшнику, відключення електроенергії, проблеми під час реалізації продукції, низька пропускна спроможність зернового коридору тощо). Про це заявила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва, пише agronews.ua.

Вона зазначила, що загальний експорт соняшникової олії за перші чотири місяці 2022/23 МР скоротився на 14%, при цьому відвантаження рафінованої олії зросли на 2,6%.

«У поточному сезоні продовжилася тенденція минулого маркетингового року, коли переробна галузь змушена була частково переорієнтуватися з експорту сирої олії на рафінований продукт», — додала експерт.

Темпи відвантажень рафінованої олії сповільнилися, проте виглядають досить стабільно. Середньомісячне відвантаження у поточному сезоні дещо вище за минулорічний показник за підсумками 2021/22 МР, уточнила Світлана Купрєєва.

«Частка експорту рафінованої олії у загальному експорті знизилася, при цьому залишається другим для України показником — 10,6%», — говорить вона.

У структурі географії експорту продовжилося зміцнення позиції країн ЄС. Якщо за підсумками 2021/22 МР на частку ЄС припадало 45%, то за перші чотири місяці поточного сезону показник зріс до 53%. До топ-імпортерів увійшла Туреччина, Малайзія та Йорданія.

«Перспективи 2022/23 МР у сегменті рафінації залишаються оптимістичними. Якщо щомісячні відвантаження залишатимуться на рівні вище 40 тис. т, що виглядає цілком реально, то Україна зможе збільшити частку експорту рафінованої олії в загальному обсязі до 12%», — прогнозує аналітик.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: