ВАЖЛИВО

Всебічна підтримка аграріїв з агросервісами RHIZA – головний принцип нашої роботи, – О. Стеценко

16.09.2021 13:25
IMG_3673

Всебічна підтримка аграріїв з агросервісами RHIZA – головний принцип нашої роботи, – О. Стеценко

Компанія AGRII уже давно зарекомендувала себе як надійний дистриб’ютор якісних добрив, насіння та засобів захисту рослин. Але віднедавна вона вийшла на український ринок ще й з пакетом послуг та сервісів RHIZA. Про ідеальну конфігурацію комплексного та індивідуального підходів, унікальні методики роботи з полем та невпинний розвиток сервісного напряму нам розповів директор з розвитку бізнесу компанії «Агріі Україна» Олексій Стеценко, пише  agronews.ua.

Коли компанія почала розглядати сервісний комплекс RHIZA як повноцінний напрям діяльності, окремо від дистрибуції?

Запускаючи бренд RHIZA в 2019 році, ми насамперед орієнтувалися на ринкові тенденції. Аграрний ринок, як і багато ринків у світовій економіці, дедалі більше переорієнтовувався на сервісний сегмент бізнесу. Все більше аграріїв цікавилися, як за допомогою додаткових послуг та консультацій збільшити свій прибуток з гектара, використовуючи одну із двох тактик – зростання урожайності або зменшення собівартості вирощування продукції завдяки зниженню витрат.

Тоді в Україні вже з’явилися агроконсалтингові компанії, які гарантували індивідуальний підхід. Одні спеціалізувалися на проведенні лабораторних досліджень, інші пропонували послуги агроконсалтингу чи брали на себе повний агрономічний супровід, решта допомагала здійснювати цифровий моніторинг або надавала доступ до різних електронних платформ.

Компанія AGRII на той час здобула репутацію надійного дистриб’ютора майже всіх витратних матеріалів для сільського господарства. Вивчивши ситуацію на ринку та систематизувавши свої значні агротехнологічні напрацювання, ми зважилися на те, чого в Україні ще ніхто не робив, – поєднали всі сервіси й послуги та виступили своєрідним системним інтегратором, який допомагатиме господарствам отримувати більше грошей з кожного гектара. 

Звісно, аграрій може звернутися до різних компаній, кожна з яких запропонує послуги в одному з означених напрямів, вибрати найдешевші рішення і спробувати поєнати їх у своєму бізнесі. Але він дуже швидко пересвідчиться, що це себе не виправдовує. Наприклад, агрономи-консультанти, які працюють безпосередньо в полях, скажуть, що лабораторія надала недостовірну інформацію. Компанія, яка здійснює цифровий моніторинг, зможе вказати на проблемні ділянки, але не відрядить свого фахівця на поле для забору ґрунтового чи рослинного матеріалу.

Отже, виникне проблема інтеграції, цілісного підходу. Проведу аналогію. Візьмімо людину, яка хоче повністю обстежити організм і ходить по різних закладах та до різних, не об’єднаних розумінням про пацієнта, фахівців. Упевнений, вона отримає п’ять різних результатів, які в чомусь навіть будуть суперечити один одному. І що з цим робити? Людина начебто гроші заощадила. А що далі?

Аналогічно і з аграріями. Обравши розрізнені послуги, ви, можливо, й заощадите, але точно не заробите.

Однак для надання такого широкого спектру послуг необхідні достатній кадровий потенціал та сучасне технічне забезпечення…

У різних куточках України ми маємо кваліфікованих агрономів, перевірених у польових умовах. Додаткові можливості для надання якісних послуг також забезпечують дві сертифіковані лабораторії та власна цифрова платформа Contour, яка дає змогу поєднати всю інформацію з поля та нашарувати її для розуміння найбільш критичних чинників.

Наші агрономічні експерти є своєрідними універсальними солдатами. Вони консультують аграріїв, виїжджаючи безпосередньо в поле, грамотно інтерпретують результати аналізів, отриманих з лабораторії, а ще можуть доступно пояснити особливості програмного забезпення, різних видів лабораторних досліджень та їхній вплив на бізнес, уникаючи конфліктів з агрономом або власником господарства.

Ми забезпечуємо своїх консультантів усіма необхідними інструментами, щоб вони мали змогу надавати якісні послуги на основі достовірної інформації. Вони ж у свою чергу не зупиняються у своєму розвитку, постійно навчаються, щоб якнайшвидше та якнайповніше освоювати нові методики збору даних та розробки рекомендацій.

rhiza-team

Наша мета створення таких умов, щоб з нами було просто та вигідно працювати, щоб до нас хотіли звертатися ще і ще.

Компанія AGRII є частиною світової групи Origin Enterprises. Наскільки популярний агроконсалтинговий сервіс серед фермерів інших країн? Можливо, досвід роботи у якійсь країні є найбільш показовим у цьому контексті?

Origin Enterprises було засновано в Ірландії. На Британських островах фермери та уряд приділяють надзвичайно велику увагу  здоров’ю ґрунту, відтворенню та збереженню родючості. Кожен аграрій що три-чотири роки проводить аналіз ґрунтів для того, щоб розуміти, яким є їхній потенціал зараз, відстежити зміни, сформувати план задля поліпшення чи збереження родючості в майбутньому. Тому попит на агроконсалтингові послуги та послуги лабораторій у Європі є, і він просто величезний.

Не менш популярний за дослідження ґрунту і мікробіологічний аналіз. У цьому контексті слід згадати європейську стратегію, яка нині поширюється на решту світу, farm to fork strategy, тобто відстеження продукції від ферми до столу (дослівно виделки) споживача. Особливу увагу в дослідженні готової продукції приділяють безпеці, зокрема мінімізації використання хімічних препаратів. Тому фермери ще на етапі вирощування хочуть достеменно знати, що відбувається з мікробіологією у ґрунті, рослині, які є біологічні способи контролю патогенної мікрофлори. Це неможливо зробити без точного лабораторного аналізу.

Структура лабораторій Origin Enterprises адаптована до світових тенденцій. Наприклад, у Бразилії заснована дуже потужна мікробіологічна лабораторія. Саме тут проводиться розробка нових формуляцій, адаптація різних штамів мікроорганізмів для інокуляції сої та інших бобових культур. Успішно працює агрохімічна лабораторія в Польщі, де проводиться контроль наших макро- та мікродобрив.

Також на ексклюзивній основі ми співпрацюємо із лабораторіями у Великій Британії. Вони допомагають надавати нашим клієнтам комплексний сервіс з мікробіологічного та агрохімічного аналізу всіх видів ґрунтового та біологічного матеріалу. Доступ до експертизи світового рівня є для нас особливо цінним. 

На вашу думку, які перспективи мають агроконсультування та лабораторна експертиза в Україні?

Я скажу більше: Україна зараз перебуває на етапі значного зростання попиту на такі послуги. У країні відбувається земельна реформа. Звісно, для землевласника дуже важливо знати, яку землю він має у власності: що відбувається з мікробіологією та агрохімією ґрунту, як він може оцінити свою ділянку у разі продажу. Потенційний покупець своєю чергою прагне дізнатися, чи є ціна за ділянку, яку він хоче придбати, справедливою з огляду на склад ґрунту.

Важливо згадати ще один аспект. Дедалі більше українців звертають увагу на походження харчових продуктів, віддаючи перевагу продукції з мінімальними або нульовими залишками агрохімікатів. Тому можна сказати, що сервіси RHIZA корисні не лише для аграріїв, а й для кінцевих споживачів, адже забезпечують прозорість усього харчового ланцюжка.

Ви пропонуєте певний стандартний набір послуг чи він варіюється відповідно до потреб та побажань замовника?

Якщо ми говоримо про індивідуальний підхід, то про нього, мабуть, можна почути мало не від усіх агроконсалтингових компаній. Ми ж точно знаємо, що за нашим індивідуальним підходом стоять методики, відпрацьовані не на тестових ділянках, а в комерційних масштабах, в господарствах різних розмірів та в регіонах з різними ґрунтово-кліматичними умовами.

Методики, розроблені нашими фахівцями для вирішення окремих проблем аграріїв, є унікальними. Вони поєднують різні способи аналізу, різні способи формування висновків і рекомендацій та різні способи контролю їхнього застосування. Ми не говоримо, що знаємо технологію вирощування пшениці озимої на Київщині, але ми запевняємо, що володіємо технологією, яка для кожного окремого поля та окремого господарства матиме найвищий економічний ефект і при цьому не зашкодить довкіллю та екологічній якості продукції. Про це свідчить досвід наших клієнтів по всій Україні – із заходу на схід та з півночі на південь.

Нині вже нікого не здивуєш доступом до різноманітних цифрових інструментів, використанням дронів чи NDVI-знімків для моніторингу полів. Але нашим найбільшим ноу-хау я вважаю саме ці апробовані методики підбору матеріалу, його аналізу та інтерпретації результатів. Те саме можна сказати і про агрономічний супровід.

Розкажіть, будь ласка, детальніше про діяльність лабораторій. Ви сказали, що найбільшим ноу-хау вважаєте, зокрема, методику проведення лабораторних аналізів. Чи може клієнт дізнатися про цю методику, адже без цього він навряд чи довірятиме результатам?

Не секрет, що багато компаній, які беруть зразки на аналіз, відправляють їх за кордон. Ми ж маємо дві власні сертифіковані лабораторії RHIZA Lab, які виконують діагностику тут, на місці, а отже, клієнт отримує результати швидше, при цьому  ще й економить. Ці результати надаються у зрозумілій для працівників господарства формі та доповнюються рекомендаціями щодо того, як зберегти чи покращити стан ґрунту або врожаю. Адже ми прагнемо поєднувати якісні лабораторні дослідження з практичним застосуванням безпосередньо в полях. Інакше це будуть просто цифри.

Що ж до методики, то ми повністю відкриті. Скажу більше: наші експерти запрошують представників господарства відвідати лабораторії. Під час такої екскурсії агроном чи власник господарства дістає унікальну можливість дізнатися про методику проведення аналізів, систему якості, оцінити технологічний рівень обладнання, познайомитися з персоналом.

Наші гості можуть переконатися, що в лабораторіях AGRII працюють справжні професіонали (більшість із яких мають наукові ступені), які багато років присвятили агрохімічним дослідженням та просто живуть своєю справою.

Маємо навіть практичні кейси, коли наші фахівці консультували компанії, які планували відкривати власні лабораторії. Приміром, консультаційними послугами скористався HarvEast Holding, де ми також впроваджували методики, які найкраще підходили б для дослідження їхніх ґрунтів. Були спільні проекти з лабораторією Kernel – навчальні програми та обмін досвідом. Співпрацювали ми і з насіннєвими лабораторіями, зокрема з лабораторією для контролю якості насіння заводу ТОВ “Агрокрай” (Хмельниччина). Фахівці господарства ще до відкриття проходили у нас навчання. Хочу підкреслити, що ми відкриті до таких проектів і готові ділитися своїм досвідом. Адже це спільна справа для загального розвитку економіки України.

Якщо підсумувати, то яка найбільш прикметна риса вирізняє бренд RHIZA з-поміж інших агроконсалтингових компаній, представлених на ринку України?

Можна сказати, що “під одним дахом” компанія AGRII зібрала науковців із лабораторій та агрономів-практиків.

Здобуте кумулятивне експертне знання ми передаємо працівникам господарства, отримуючи від них постійний зворотний зв’язок та адаптуючись під їхні побажання. Разом ми вдосконалюємося, разом рухаємося далі, разом досягаємо успіху.


Компанія Agrii Ukraine – надійний партнер українських агровиробників з 2002р. Компанія надає високотехнологічні інноваційні рішення щодо вирощування польових культур та постачає перевірені часом та якістю продукти (насіння, ЗЗР, мікро- та макродобрива від провідних виробників).



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: