НОВИНИ

Оновлені фітосанітарні норми: деталі нововведень

07.02.2019 12:20

На днях в Україні набув чинності Закон про фітосанітарні норми. Які нововведення для аграріїв узгодили народні обранці – у матеріалі Аgronew.    

Експертиза в приватних лабораторіях

Новий закон дозволив фахівцям приватних лабораторій проводити фітосанітарну експертизу рослин. Щоправда такими послугами можуть скористуватися тільки експортери. Тепер власник вантажу має вибір: аналізи проводити в державній лабораторії, або ж у приватній.

Є невеличке “але”: приватна лабораторія хоч і може самостійно проводити аналізи, однак забір зразків та огляд вантажу має здійснювати винятково під пильним наглядом держпредставника.

Зібрані зразки запаковують у сейф-пакети, державний фітосанітарний інспектор підписує акт про проведення відбору зразків, після чого продукція відправляється на експертизу. Висновок фітосанітарної експертизи дійсний протягом 14 днів.

Аби скористатись послугами приватної лабораторії, експортер напередодні повинен повідомити регіональних представників Держпродспоживслужби про транспорт, вантаж, дату та час початку аналізу фахівцями приватної лабораторії.

Однак, згідно з новим Законом в окремих випадках може мати місце візуальна перевірка, коли фітосанітарна експертиза (тобто аналізи) не проводиться. А продукція з метою виявлення шкідників оглядається винятково за допомогою лупи, бінокуляра чи мікроскопа.

Також новий Закон розширив і саме поняття “фітосанітарна лабораторія”. Відтепер це – установа будь-якої форми власності, яка має дозвіл від держоргану проводити відповідні експертизи та аналізи. 

Електронний реєстр фітосанітарних лабораторій

Згідно з новим Законом в Україні створять електронний реєстр фітосанітарних лабораторій. Список буде відкритим для загального доступу.

До Реєстру планують заносити інформацію про назву та адресу фітосанітарної лабораторії (із зазначенням терміну дії її атестата про акредитацію), а також номер та дату видачі висновку фітосанітарної експертизи (аналізів). Державні фітосанітарні лабораторії до нового реєстру увійдуть автоматично.

Список фітосанітарних сертифікатів

Окрім електронного реєстру лабораторій в Україні з’явиться список фітосанітарних сертифікатів. До нього вноситимуть інформацію про експортерів чи виробників продукції, обсяги виробленої продукції, дату видачі висновку фітосанітарної експертизи та дату видачі самого сертифікату.

Оновлена термінологія

Ще одне нововведення для України. З оновленим законом з’явилася і низка оновлених термінів: вже згадуваний сейф-пакет, арбітражний зразок, виїмка, візуальна перевірка, лабораторія, об’єднана проба, огляд, партія, середня проба, та інші.

 


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: