НОВИНИ

Недостатній сон смертельно небезпечний для людей: названо вік

17.03.2023 19:21
o_1e39dp32e1shjg3b1k841sdh1ud38q

Журнал Plos Medicine: вченими встановлено небезпеку нестачі сну для людей похилого віку, пише agronews.ua.

Дослідники, які представляють Університетський коледж Лондона (University College London), дійшли висновку, що недосипання у певному віці стає смертельно небезпечним.

“Сон тривалістю менше п’яти годин на добу підвищує ризик передчасної смерті людей похилого віку на чверть”, – цитує вчених Plos Medicine.

За словами провідного автора проекту, доктора Северин Сабіа, недолік сну асоціюється з більш вагомою схильністю до хвороб серця, раку, діабету. Фахівці вирахували, що ризик цих захворювань, що вкорочують життя, зростає за недосипання в літні роки життя на 40 відсотків.

В рамках дослідження було проаналізовано дані 7864 осіб віком від 50 років, які збиралися протягом 25-річних спостережень. Вчені відстежували зв’язок режиму сну та проблем зі здоров’ям. Наукові експерти констатували, що «в 60 років у тих людей, які спали п’ять годин або менше, ризик ранньої смерті був на 25 відсотків вищим».

Лікар Северин Сабіа підкреслила, що спати рекомендується від семи до восьми годин на добу, тому важливо сприяти гарній гігієні сну: у спальні має бути тихо, темно, комфортно за температурою.

Сон із меншою тривалістю впливає на можливість розвитку хронічних захворювань: результати показують, що короткий сон пов’язаний із мультиморбідністю, заявила експерт.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: