НОВИНИ

В Україні модернізують НДІ для виявлення стійких до антибіотиків мікроорганізмів

20.11.2020 07:02
micro-lab-1

Спеціалістами Держпродспоживслужби України будуть відібрані зразки з метою виділення цільових мікроорганізмів та проведення досліджень на наявність резистентності у цих мікроорганізмів до антимікробних препаратів. Експертизу буде проведено у рамках реалізація Проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) про посилення національних можливостей подолання проблем, пов’язаних із ризиками стійкості мікроорганізмів до антимікробних речовин. Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби України, пише agronews.ua.

Всі отримані дані будуть проаналізовані. Аналіз буде використано для наукового обґрунтування підходу щодо організації національного плану моніторингу антибіотикорезистентних штамів мікроорганізмів в Україні, йдеться у повідомленні.

Наразі в Україні лабораторіями Держпродспоживслужби використовується лише диско-дифузний метод визначення чутливості мікроорганізмів до антимікробних засобів.

Завдяки Проєкту ФАО планується впровадити метод  мінімальних розведень, для визначення мінімальної інгибуючої концентрації (передбачена закупівля за кошти ФАО спеціального обладнання).

Обладнання буде передано Державному науково-дослідному інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, який зможе провести дослідження і отримати дані щодо циркуляції в Україні антибіотикорезистентних штамів.

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька підкреслила важливість навчання для фахівців та зазначила, що використання антимікробних засобів в сільськогосподарському секторі має бути поміркованим, відповідальним та контрольованим.

«Має бути баланс між технологічним виробництвом і турботою про споживача. Адже мова йде про те, що ми з вами споживаємо, що споживають наші діти та батьки, всі жителі нашої країни та країн, до яких постачається продукція українського виробництва».

Віталій Башинський, національний координатор Проєкту ФАО, зазначив, що в умовах тотального застосування антимікробних засобів при лікуванні інфекційних захворювань у людей, виявляється все більше інфекцій, які не піддаються лікуванню антимікробними засобами. Тому проблема антибіотикорезистентності наразі є одним з найактуальніших викликів для громадського здоров’я на глобальному рівні.

«Ми повинні шукати не тільки залишки антимікробних засобів, а й мікроорганізми, стійкі до протимікробних засобів. Завдання досить амбіційне, і ми тільки на початку шляху», – підкреслив Віталій Башинський.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: