АНАЛІТИКА

Названо продукти, які суттєво подорожчають до Великодня 

22.03.2023 07:02
hhh

Напередодні великих свят продукти в Україні традиційно дорожчають. Сьогодні, дивлячись на те, що відбувається з цінниками, здається, що передсвятковий фактор поступиться військовому, і Великдень, що наближається (цього року він припадає на 16 квітня), на цінах не позначиться. Про це повідомляє KP.UA, пише agronews.ua.

Вони й так уже давно вище неба. Але, на жаль, цей помірний оптимізм поділяють далеко не всі економісти, зазначаючи, що найближчого місяця подорожчання все ж таки прискориться.

Які продукти зростуть у ціні до Великодня найшвидше і чим можна поповнити свої запаси вже зараз?

У лідерах – овочі борщового набору

Весь минулий рік ми тільки й встигали фіксувати нові ціни то на одні, то інші продукти, і після Нового року нічого не змінилося.

– Я взагалі намагаюся до магазину не ходити, – каже знайома. – Як зайдеш – одразу мінус 500 грн, і виходиш із порожніми руками.

За два місяці 2023 року овочі подорожчали на 21,2% і стали основним драйвером інфляції. За даними Держстату, цибуля з початку року зросла в ціні на 38% (до 42,31 грн за кіло), морква – на 29% (28,80 грн), білокачанна капуста – на 7% (13,87 грн).

Не відстають і інші продукти – яблука, хліб, м’ясо, птиця, вершкове масло та соняшникова олія.

Середня ціна на птицю, за даними Держстату, становить 85 грн за кіло, свинина – 166 грн, яловичина – 204 грн.

А ось яйця з початку року трохи подешевшали. За даними офіційної статистики, якщо у грудні середня ціна на яйця по Україні становила 62,03 грн за десяток, то у лютому – 61,95 грн.

У столичних супермаркетах ціни на яйця демонструють розбрід та хитання. Можна знайти і по 59,50 грн за десяток, і по 71 – 75 грн. Де-не-де яйця лежать за зовсім позамежною ціною – 80 грн, і таку ціну не може виправдати навіть їхній розмір – більший за середній. На ринках ціна коливається від 62 до 70 грн.

Яйця знову у «зоні ризику»

– Як правило, до Великодня насамперед дорожчають м’ясо та яйця, – каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Але, швидше за все, цього року зростання буде невеликим, оскільки ціни і так високі. Підняти ще вище складно, просто перестануть купувати. До того ж українці навряд чи цього року активно святкуватимуть Великдень. Тож якщо зростання цін і буде, то не більше ніж на 10-15%.

Водночас економіст Андрій Мартинюк вважає, що напередодні Великодня ціни все ж таки прискоряться. Причому подорожчають не лише м’ясо та яйця, а й овочі, фрукти, хліб, крупи.

– Справа в тому, що вартість овочів та фруктів прив’язана не лише до Великодня, а й до сезону, – каже економіст. – Вони дорожчатимуть доти, доки на ринок не прийдуть вітчизняні овочі з відкритого ґрунту. Причому подорожчання може бути суттєвим – плюс 15-20% до сьогоднішніх цін.

Що стосується м’яса та яєць, то Мартинюк прогнозує зростання цін не більше ніж на 5%, а хліб та крупи можуть зрости в межах 1-2%.

До Великодня цілком очікувано подорожчають продукти, на які передбачається найвищий попит, каже Максим Орищак, аналітик компанії «Центр біржових технологій». Це насамперед яйця, вартість яких різко зросла і не опускається, оскільки бізнес хоче бути максимально рентабельним.

– На 10-15% подорожчає борошно, на 7-10% – молочні продукти, піднімуться ціни на овочі та фрукти, – вважає Орищак. – Причому погано навіть не те, що продуктовий кошик подорожчає до свята, а те, що ціни підвищаться і, найімовірніше, закріпляться.

– Яйця вже подорожчали, і подешевшати вони зможуть уже тільки після Великодня : після зимового затишшя кури почнуть краще нестись – це у них щорічний тренд, – зазначила експерт зі Світового банку Оксана Руженкова. – Споживачі свиснуть від вартості цибулі: 60 грн/кг – це не межа. І в сезоні-2023 навіть при розширенні площ під цибулю низьких цін чекати не доводиться: на 10% подорожчало насіння, яке в структурі собівартості продукту займає близько 30%, у рази зросли ціни на добрива, суттєво подорожчало зрошення. До врожаю ранньої моркви ще далеко, тож продукція минулого року ще подорожчає. Справа в тому, що і цибуля, і морква на ринку зараз переважно імпортні, а європейські засіки не враховували появу на балансі українського споживача.

Дорого продаватиметься і зелень, продовжує Руженкова. Її привозили із Середньої Азії, але зараз логістика вкрай незручна. Якщо раніше її привозили до чорноморських портів, а звідти розвозили країною фурами, то тепер потрібні трейлери із холодильними камерами, які дуже дорогі в експлуатації, та й водіїв не вистачає. За інформацією ейчарів, наразі водій є топовою вакансією у всіх роботодавців.

– Враховуючи, що зелень – це фреш-продукція, везти її потрібно швидко, водіїв та транспорту не вистачає, надія залишається переважно на нових вітчизняних “тепличників”, які з’являються у країні завдяки гранту на будівництво теплиць, – каже Оксана Руженкова. – Для швидкої окупності зелень є ідеальним рішенням. Тож шанси на її появу на прилавках супермаркетів є, щоправда, це станеться аж ніяк не до Великодня. Томати та огірки залишаться дорогими, тож якщо й купуватимемо, то хіба що поштучно. Великі тепличні комбінати, які вирощують ці овочі, вже давно перебувають за межею виживання через ціни на електроенергію. Плюс при перебоях її подачі виростити до Великодня перші огірочки зможуть у найкращому разі Калинівка та Уманський тепличний комбінат. Тож улюблений багатьма салат із огірків, яєць та свіжої зелені зможе прикрасити великодній стіл хіба що в дуже заможних українців. Редиска також буде доступна одиницям, ситуація покращиться тільки після травневих свят, та й взагалі ближче до літа.

Що купити про запас?

З такими прогнозами правильним рішенням було б купити щось заздалегідь, щоб за місяць, дивлячись на цінники на 15-20% вище, не дорікати собі за неквапливість. З необхідністю постійно поповнювати НЗ погоджуються і експерти.

– Наш прогноз помірковано песимістичний, він відображає настрій бізнесу через зниження торговельних оборотів, – каже Максим Орищак. – Поки триває війна, продукти продовжать дорожчати, тому потрібно регулярно формувати запаси.

Найочевидніше, чим можна запастись про запас, – це яйця і м’ясо. Зрозуміло, за наявності великого холодильника. Двох-трьох лотків яєць має вистачити і до Великодня, і на Великдень – а там уже чекатимемо на сезонне зниження цін.

М’ясо, птицю та рибу також можна купити, обробити та укласти невеликими порціями у морозилку. Заздалегідь варто купити і сирокопчену ковбасу, якщо ви плануєте її класти на стіл.

Тим, хто пектиме паски, доцільно за два-три тижні купити борошно, цукор, вершкове масло та соняшникову олію, дріжджі, сухофрукти. І тут питання як у можливому подорожчанні цих продуктів, так і в тому, що, підготувавшись заздалегідь, напередодні свята не доведеться штовхатися в магазині в чергах та ажіотажі.

З цієї ж причини можна вже зараз купити до столу продукти тривалого зберігання – рибні консерви, консервований горошок та кукурудзу, лечо та інші овочеві салати. Особливо якщо побачите щось із цього переліку по акції.

І, нарешті, заздалегідь можна купити алкоголь, щоправда, ця порада підходить лише тим, хто більш-менш байдужий до алкогольних напоїв. А якщо ні, то «алкогольні запаси» до Великодня доведеться робити кілька разів, і це точно ніякого відношення до економії не має.​



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: