НОВИНИ

Названо основні проблеми з бронюванням представників агросектору

02.08.2023 14:07
zemlya

Наразі кількість зайнятого населення у сільському господарстві становить 2,7 мільйона осіб. Нині в аграрному секторі дуже потрібні такі спеціальності, як трактористи та комбайнери, а механізатори взагалі на вагу золота. Про це йдеться в матеріалі «Чи буде кому працювати в полях, або Про кризу бронювання працівників агросфери» на Latifundist.com, пише agronews.ua.

Однак одна з основних проблем нині — це воєнний стан і те, що спеціалістів забирають на війну. До проблем торішніх, як-то зростання ціни на всі складові агровиробництва, логістичні труднощі, додалося кадрове питання — фахівців агрогалузі мобілізують до лав Збройних Сил України. Перекрити дефіцит кадрів вдається не всім. 

Основні проблеми з бронюванням представників агросектору: 

  • неефективність бронювання працівників;

«Фермери скаржаться на неефективність бронювання працівників. Відповіді від міністерства доводиться чекати понад 4 місяці. Через неповноцінне функціонування електронного кабінету запитів на бронювання військовозобов’язаних, аграрії позбавлені можливості вчасно забронювати своїх військовозобов’язаних працівників, що ставить під загрозу функціонування аграрного сектору загалом», — розповів Руслан Нерода, керівник господарства «Ріст Агро».

  • постійна зміна вимог і зловживання з боку військкоматів;  

«З перших днів війни було найпростіше забронювати працівників. Просто подавали списки. Навіть якщо були неточності, то все одно отримували бронь. Потім через пів року почалися гойдалки — тих бронюють, а тих ні. Так ще й відбувається зловживання з боку представників ТЦК СП. І навіть після отримання бронювання приїжджають на поле і забирають людей. Ставлять свої вимоги. Переслідують працівників, погрожують їм», — розповів Руслан Нерода. 

  • сільгосппідприємство постійно має доводити свою критичність для України, щоб отримати «бронь»;
  • немає налагодженої системи роботи між різними рівнями органів влади.

«Я, як власник господарства, для себе бронювання чекав чотири місяці. І на тракториста так само. Поки підпишуть мобілізаційне завдання, то вже в поле заходити треба. Ніхто не знав тоді, як це правильно зробити. Потім ввели нові зміни — лише з номером мобілізаційного договору можна було забронювати. Потім ці завдання скасували. Кожного разу щось нове і ніхто не знає як правильно все робити. Не знаєш до кого звертатися, щоб відповідно все оформити. Сьогодні так, а завтра так. То райдержадміністрація займається цим питанням, то військкомат, то ще якийсь пункт змінили. На сьогодні я просто не знаю як забронювати людей на подальше», — підсумував Руслан Нерода.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України зазначали, що після впровадження електронної системи бронювання запрацює набагато ефективніше та оперативніше.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: